Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hypotheekcrisis, hoe zit dat nou?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 15 november 2007
De hypotheekcrisis in de Verenigde Staten beheerst de media al een flinke tijd. Waar velen van ons in eerste instantie reageerden met ‘dit is ver van mijn bed’ beginnen er nu wel vragen en onzekerheden te leven. Want heeft deze crisis misschien ook gevolgen voor ons?

In Amerika hebben veel mensen problemen bij het betalen van hun hypotheeklasten. Dit is veroorzaakt doordat de rente gestegen is en de banken erg hoge hypotheken hebben verstrekt aan deze mensen. Op het moment van afsluiten konden ze de lasten betalen – die waren echter gebaseerd op een variabele rente. Door de gestegen rente zijn er steeds meer mensen die hun hypotheeklasten niet meer kunnen opbrengen.

Bovendien zijn er veel hypotheken verstrekt met lagere lasten in de beginjaren. Uitgangspunt daarbij is dan een inkomensstijging, waardoor de hogere lasten na een paar jaar goed gedragen kunnen worden. Bij het uitblijven van die inkomensstijging – of erger nog: werkloosheid of ziekte – komen ook deze mensen in de problemen.

Wanneer de hypotheeklasten niet meer opgebracht kunnen worden, moeten mensen uiteindelijk hun huis verkopen. Daar komt het volgende probleem: door een veel groter aanbod sinds afgelopen zomer zijn de huizenprijzen in Amerika scherp gedaald. De verkoopprijs komt daardoor beneden de hypotheek waardoor de bank de uitgeleende gelden niet geheel terugkrijgt. Amerikaanse investeringsbanken, die veel geld hebben uitgezet in de zogenaamde ‘subprime hypotheken’ – hypotheken met een vlekje – komen hierdoor in de problemen. Tot zover de situatie aan de andere kant van de oceaan.

Wat merken wij hiervan?
In eerste instantie heeft het geen directe gevolgen voor ons. Wat wel gevolgen kan hebben is de vertrouwenscrisis die erdoor in de bankwereld is ontstaan. Banken aarzelen om elkaar geld uit te lenen, uit angst dat de andere partij failliet kan gaan.

Ook Nederlandse financiële instellingen hebben investeringen in hypotheekbanken in de Verenigde Staten. Bij de grote bankverzekeraars is dat gelukkig een klein onderdeel van hun miljardenkapitaal, waardoor we niet bang hoeven te zijn dat ze er failliet door gaan. Onze financiële concerns hebben echter wél last van die vertrouwenscrisis en halen ook minder winst uit hun normale activiteiten. Hun aandelenkoersen staan dan ook toch flink onder druk.

Meer weten over de hypotheekcrisis? Lees dan ook het artikel: Hypotheekcrisis: kan dit ook bij ons gebeuren?

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Consumptief deel in je hypotheek? Ga aflossen
Wist u dat een flexibele hypotheek voordelig kan zijn?
Wist u dat de bijkomende woonlasten stijgen?
Wist u dat de woonlasten in 2008 stijgen?
Wist u dat de borgtochtprovisie in 2008 stijgt?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet