Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hypotheekcrisis: kan dit ook bij ons gebeuren?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 15 november 2007
Die kans is om een aantal redenen niet zo groot. Allereerst zijn de hypotheekverstrekkers in Nederland veel strenger in het uitlenen van hun geld dan die in Amerika. De AFM houdt scherpe controle op het naleven van de door de overheid gestelde regels.

Daarnaast kiezen de meeste Nederlanders voor zekerheid: de rente wordt vaak voor langer dan 5 jaar vastgezet. De gevolgen van een rentestijging zijn daardoor niet direct merkbaar. En Nederlanders zijn veel voorzichtiger en spaarzamer van aard dan Amerikanen, waardoor financiële tegenvallers vaak wel een tijdje opgevangen kunnen worden.

Tot slot is er bij ons vooralsnog geen sprake van een sterke daling van de huizenprijzen. De vraag naar woningen is onverminderd groot en het aanbod veel te klein. Deze marktsituatie maakt dat een grote daling van het prijsniveau niet te verwachten is. Ter indicatie: momenteel worden er ca 2000 woningen per jaar gedwongen verkocht op een totaal van 4 miljoen koopwoningen.

Wel zijn er voor u als consument een aantal lessen te leren uit de gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Het is van groot belang om naar de toekomst te kijken.

Een hypotheek die u nu kunt dragen, kunt u die in de toekomst ook nog betalen? Ook als de rente na afloop van uw rentevastperiode een paar procent hoger zou zijn? Als dat niet te dragen blijkt, heeft u dan middelen om dat op te lossen? Mocht u arbeidsongeschikt of werkloos worden, kunt u dan uw hypotheeklasten nog betalen? En wat als uw partner komt te overlijden?

Voor jonge stellen is het belangrijk om goed na te denken of ze wel volledig op twee inkomens moeten financieren. Mochten er kinderen komen, dan is het voor veel mensen wenselijk dat één van de partners dan minder gaat werken. En dat moet financieel maar kunnen als je een hoge hypotheek hebt.

Mocht er in de toekomst ooit wel sprake zijn van een ineenstorting van de huizenprijzen, dan is het prettig als uw hypotheek in ieder geval niet hoger is dan de opbrengst van uw woning. Maximaal aflossingsvrij lenen is wel het goedkoopst in de maandlast, het verdient echter aanbeveling om ervoor te zorgen dat er wel iets aan aflossing gedaan kan worden als dat nodig blijkt. Maar dat hoeft niet persé in de hypotheekconstructie te zitten. U kunt ook op een andere manier kapitaal opbouwen om voor een dergelijke tegenvaller in te zetten.

Meer weten over de hypotheekcrisis? Lees dan ook het artikel: Hypotheekcrisis, hoe zit dat nou?

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Consumptief deel in je hypotheek? Ga aflossen
Wist u dat een flexibele hypotheek voordelig kan zijn?
Wist u dat de bijkomende woonlasten stijgen?
Wist u dat de woonlasten in 2008 stijgen?
Wist u dat de borgtochtprovisie in 2008 stijgt?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet