Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hypotheekrente vliegt omhoog

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 26 juni 2008
Het is nog niet eens zo lang geleden dat we met zn allen geen idee hadden wat er zou gaan gebeuren met de hypotheekrente. Er speelden diverse factoren die tegenovergestelde effecten zouden hebben en wat de doorslag zou geven was de grote vraag. Inmiddels is er een overduidelijke trend zichtbaar: de hypotheekrente stijgt! En niet zo zuinig.

Sinds begin april hebben de meeste geldverstrekkers hun rentes al vijf of zes keer verhoogd. Met name voor de korte rentevastperiodes zijn de stijgingen groot. Door de zich snel achter elkaar opvolgende stijgingen is de rente bij langer vastzetten inmiddels ook wel een procent hoger dan drie maanden geleden.

Alhoewel n procent misschien niet zo heftig klinkt heeft het behoorlijke gevolgen. Bij een rente die 5% bedroeg is een stijging van een procent immers nvijfde: 20% hoger dus. Die fors hogere rente heeft een enorm verhogend effect op de maandlasten van een hypotheek. Bovendien veroorzaakt het een sterke verlaging van het hypotheekbedrag dat je maximaal kunt lenen van de banken. Bij de berekening daarvan wordt immers rekening gehouden met het geldende rentepercentage.

Die wijzigingen in maandlasten en maximale hypotheekbedragen zijn extra vervelend als je bijvoorbeeld een half jaar geleden eens hebt genformeerd naar je hypotheekmogelijkheden. Daarbij kreeg je cijfers mee en daarmee ging je zoeken naar een woning. Als je die nu gevonden hebt en teruggaat naar de hypotheekadviseur blijken er compleet andere cijfers van toepassing te zijn. De woning die een half jaar geleden nog haalbaar was, is dat nu wellicht niet meer. Dat is een behoorlijke tegenvaller in de zoektocht naar een woning.

Niet alleen voor nieuwe hypotheken heeft de gestegen rente gevolgen. Ook bij het opnieuw vastzetten van de rente krijg je te maken met hogere percentages. Dat kan behoorlijk tegenvallen als je jezelf rijk gerekend had met de rente van de laatste jaren. Want de laatste maanden zijn de rentestijgingen heel zichtbaar, maar als we de huidige rente vergelijken met die van twee jaar geleden zit er zelfs een verschil van ruim anderhalf procent tussen! Dat is gestaag gegaan met periodes van stijgingen en daarna weer dalingen. Per saldo zitten we op een behoorlijke stijging ten opzichte van het historische dieptepunt van een paar jaar geleden. En het einde lijkt nog niet in zicht.

Nieuwsgierig welke aanbieder momenteel de voordeligste hypotheekrente biedt? Bezoek het hypotheekrente overzicht op Mister Money

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financile nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet