Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De hypotheekrenteaftrek en de verkiezingen

Auteur: Mister Money Dinsdag 10 oktober 2006
Op woensdag 22 november vinden er weer de Tweede Kamer verkiezingen plaats. Een belangrijk strijdpunt onder de verschillende partijen is de hypotheekrenteaftrek. VVD en CDA willen dat de huidige hypotheekrente aftrek ongewijzigd blijft. De PvdA en de SP pleiten voor een verandering. Deze partijen willen naar een ‘rechtvaardigere verdeling’ toe.

De hypotheekrenteaftrek bestaat al sinds 1914 in ons land. De aftrek is destijds ingevoerd om het eigen woning bezit onder de Nederlandse bevolking te stimuleren. Aan de regeling is in de loop der jaren wel het één en ander aangepast. In 2001 kwam er een tijdslimiet van 30 jaar voor de aftrekbaarheid. In 2004 werd de hypotheekrenteaftrek voor het laatst aangepast. In dat jaar werd de bijleenregeling ingevoerd. Deze regeling verplicht de woningbezitter om de overwaarde van de oude woning in de nieuwe (duurdere) woning te investeren.

Kritiek op huidige regeling
De hypotheekrenteaftrek kost de Staat klauwen met geld. Jaarlijks trekken particulieren huizenbezitters bij elkaar zo’n 7 miljard euro af. Vooral de hogere inkomens profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Zij trekken hogere hypotheekbedragen af, tegen een hoger belastingtarief van 52%. Voor de middeninkomens ligt dit percentage op 42%.

Ook lang niet iedereen in Nederland profiteert van de hypotheekrenteaftrek. Starters zijn bijvoorbeeld de dupe bij de huidige regeling. Door de opgedreven huizenprijzen kunnen (jonge) starters een koophuis niet of nauwelijks betalen. Dit terwijl de regeling juist in het leven is geroepen om eigen woningbezit te stimuleren. Daarnaast stimuleert de huidige regeling huizenbezitters om een zo hoog mogelijke hypotheek op te nemen. Dit is immers fiscaal gezien het aantrekkelijkst.

De pluspunten
Natuurlijk zijn er ook veel redenen om de hypotheekrenteaftrek niet te wijzigen. Als de aftrek wordt beperkt is de kans groot dat het eigen woningbezit zal dalen en dat is weer nadelig voor de economie. De economische onderzoeks- en adviesorganisatie Ecorys heeft over de gevolgen bij afschaffing van de hypotheekrenteaftrek vorig jaar een onderzoek gepubliceerd. Het onderzoek wees onder meer uit dat eigen woningbezitter, met een modaal inkomen, gemiddeld 270 euro per maand meer kwijt zou zijn.

Standpunten
Met de verkiezingen voor de deur wordt er nu weer volop gediscussieerd over de hypotheekrenteaftrek. De VVD en het CDA willen dat deze gewoon blijft zoals hij nou is. De Christenunie wil de aftrek beperken tot maximaal 42%. GroenLinks pleit voor een maximale aftrek van 30% voor iedereen die onvoldoende vermogen heeft. Ook de SP en de PvdA willen het één en ander aan de hypotheekaftrek veranderen om zo een ‘rechtvaardigere’ verdeling te krijgen. Beide partijen vinden dat in de huidige situatie de hogere inkomens teveel van de aftrek profiteren. Daarom pleitten ook zij voor een maximale aftrek van 42 procent.

Op 22 november zijn de verkiezingen voor de Tweedekamer. De uitslag hiervan zal naar alle waarschijnlijkheid meer informatie geven over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet