Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hypotheekrenteaftrek voor beginners

Auteur: Annette Zeelenberg Maandag 22 september 2008
Op Prinsjesdag 2008 werd duidelijk dat de politiek ook dit jaar de hypotheekrenteaftrek ongemoeid laat. Terwijl er al jaren stemmen opgaan om deze aftrekpost af te schaffen of verder te beperken. Maar wat houdt de hypotheekrenteaftrek nu eigenlijk in? Een uitleg voor beginners.

Woningbezitters mogen in Nederland de hypotheekrente die ze betalen onder bepaalde voorwaarden volledig aftrekken van de inkomstenbelasting. Die mogelijkheid bestaat al sinds 1893. Tegenwoordig wordt de hypotheekrenteaftrek vooral gezien als een manier om het eigenwoningbezit te stimuleren. Immers, door deze aftrekpost hoef je aan het eind van het jaar alles bij elkaar genomen, minder belasting te betalen. Hierdoor wordt het voor veel mensen toch mogelijk om een eigen woning te kopen. In de afgelopen jaren zijn er echter wel verschillende beperkingen op de hypotheekrenteaftrek ingesteld. Ook is de discussie over het afschaffen van de aftrek nog lang niet gestild.

Belasting betalen en terugkrijgen
Om te begrijpen wat de hypotheekrenteaftrek inhoudt, moet je eerst grofweg weten hoe in het Nederlands belastingstelsel wordt omgegaan met de eigen woning. In Nederland betaal je belasting over al je inkomsten in drie verschillende fiscale boxen. Zo vallen je salaris, je pensioen of je uitkering in Box 1. Over deze inkomsten betaal je een progressief belastingtarief; hoe meer je verdient, hoe meer je moet betalen. Ook de inkomsten uit je eigen woning vallen in Box 1. Inkomsten? Ja, inkomsten. De Belastingdienst beschouwt het woongenot dat je aan je huis beleeft, als een inkomstenbron. Inkomen in natura welteverstaan.

Eigenwoningforfait
Over deze fictieve inkomsten moet je dus belasting betalen. Dat gebeurt in de belastingaangifte via het eigenwoningforfait; een bedrag dat je ieder jaar bij je belastbare inkomen moet optellen en dat berekend wordt door een percentage van de WOZ-waarde van je woning te nemen. Hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe hoger dit percentage. Voor woningen met een WOZ waarde van meer dan 75.000 euro is dat bijvoorbeeld 0,55 procent. Overigens vervalt het deze bijtelling op je inkomen als je je hypotheek (bijna) hebt afgelost door de Wet van Hillen die in 2005 is ingevoerd.

Compensatie via aftrekposten
Voor dat fictieve inkomen (het woongenot) moet je natuurlijk wel een hoop kosten maken. Daarom mag je de kosten die je maakt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van je woning weer van je inkomen aftrekken in de aangifte. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kosten voor het opstellen van de hypotheekakte of die van de taxateur, maar ook voor de rente die je betaalt voor je hypotheek: de hypotheekrenteaftrek.

Beperkingen sinds 2001
Over het algemeen mag je de hypotheekrente die je in een jaar betaald hebt, volledig aftrekken van de inkomstenbelasting. Maar om oneigenlijk gebruik van de aftrekpost tegen te gaan zijn de regels sinds 2001 wel aangescherpt en is de aftrek steeds een beetje verder beperkt.

De belangrijkste beperkingen op een rij:
 • Je mag de hypotheekrente alleen aftrekken als de financiering bedoelt is voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van een woning die je hoofdverblijf is. De rente voor een boot, een tweede huis of voor een andere consumptieve lening, is daarom niet aftrekbaar.
 • Sinds 2001 mag je de hypotheekrente nog maximaal 30 jaar aftrekken. Voor iedere nieuwe hypotheek geldt die termijn steeds opnieuw.
 • In 2004 is de bijleenregeling ingevoerd. Wanneer je een nieuw huis koopt en je hebt je oude woning met winst (overwaarde) verkocht, dan mag je de hypotheekrente alleen nog aftrekken van het hypotheekbedrag dat boven de overwaarde uitkomt. Investeer je de overwaarde van je oude woning echter in je nieuwe woning, dan mag je wél alle betaalde hypotheekrente aftrekken van de belasting. De bijleenregeling geldt alleen als je een duurder huis koopt dan je had.
 • Er zijn nog meer (onbekende) beperkingen. Welke dat zijn lees je hier.
Wat levert het op?
Hoeveel de hypotheekrenteaftrek jou oplevert is niet een-twee-drie te zeggen. De hoogte van de aftrekpost is afhankelijk van onder meer de rente van je hypotheek en van de waarde van de woning. Duidelijk is wel dat de hypotheekrenteaftrek de meeste mensen een belastingvoordeel oplevert. De aftrek overtreft namelijk doorgaans de bijtelling van het eigenwoningforfait. Hierdoor daalt je belastbare inkomen waardoor je minder belasting hoeft te betalen of zelfs terugkrijgt.

Fiscaal voordeel eerder terugvragen
Omdat de hypotheekrenteaftrek wordt verrekend met de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, merk je het hele jaar maar weinig van dit fiscale voordeel. Je betaalt gewoon de bruto hypotheeklasten en pas na de verwerking van de aangifte krijg je het fiscale voordeel retour, ofwel via een teruggave ofwel door een belastingvermindering. Wil je daar niet het hele jaar op wachten, dan kun je het fiscale voordeel ook iedere maand laten verrekenen en laten uitbetalen. Dat kan door een ‘voorlopige teruggaaf’ aan te vragen bij de Belastingdienst.

Lees ook:
Dossier Bijleenregeling

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet