Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Geld.nl: ‘Hypotheekrentes zullen in 2011 licht stijgen’

Auteur: Mister Money donderdag 23 december 2010
De hypotheekrentes hebben het afgelopen jaar de marktrente gevolgd waarvan ze zijn afgeleid, dat blijkt uit een inventarisatie van Geld.nl. De financiële website verwacht dat in 2011 de hypotheekmarges, die nu nog historisch hoog zijn, zullen afnemen.

Geld.nl heeft gekeken naar de variabele hypotheek en de rentes van de hypotheken met een rentevaste periode van 5, 10 en 20 jaar. Ze heeft deze vergeleken met de ontwikkelingen van de geld- en kapitaalmarkt rentes waar deze tarieven van zijn afgeleid. De variabele hypotheekrente is gebaseerd op de 3 maandsliet gedurende de eerste drie kwartalen van 2010 een lichte daling zien. De 3-maands Euribor, waarop de variabele hypotheekrente gebaseerd is, liet tot april een daling zien maar steeg vervolgens geleidelijk. De variabele hypotheekrentetarieven reageerden hier vertraagd op en stegen vanaf september licht.

Voor hypotheken met een langere rentevaste periode geldt dat deze eerst geleidelijk daalden tot ze half september 2010 hun laagste punt bereikten. Inmiddels zijn de tarieven met 0,3 a 0,4 procent gestegen. Deze stijging is met name het gevolg van de kapitaalmarktrente, die in het laatste kwartaal een flinke stijging heeft laten zien.

Vooruitblik 2011
Voor het komende jaar verwacht Geld.nl dat de geldmarktrente, die van invloed is op de variabele hypotheekrentes, voorlopig op een relatief laag niveau zal blijven. Er worden daarom voor de variabele rente geen grote schommelingen verwacht. De kapitaalmarktrente zal de stijgende trend van de afgelopen maanden waarschijnlijk ook in 2011 voortzetten. Verwacht wordt dus dat de langere hypotheekrentes (vijf, tien en twintig jaar) eveneens zullen stijgen.

Naaste een stijgende hypotheekrente zal 2011 ook in het teken staan van toenemende concurrentie op de hypotheekmarkt. Het aantal Nederlandse hypotheekaanbieders is de laatste jaren sterk afgenomen. In 2011 kan de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt weer enigszins herstellen. Grootste oorzaak is de verwachte toetreding van nieuwe (buitenlandse) hypotheekaanbieders. Een voorbeeld daarvan is de Belgische bank Argenta, die voor 2011 een herlancering in de Nederlandse markt gepland heeft.

De stijgende hypotheekrente enerzijds en stijgende concurrentie zijn twee krachten die tegen elkaar in lijken te werken, stelt Geld.nl Financieel expert Jan-Willem Nijkamp vindt het moeilijk te voorspellen welke gevolgen dit zal hebben voor de hypotheekrente. “Waarschijnlijk zal de kracht van de stijgende kapitaalmarktrente een sterkere invloed hebben op de hypotheekrente dan de toenemende concurrentie”, zegt hij. “Daardoor zal de trend in elk geval voorlopig licht stijgend zijn.”

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet