Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hypotheekvoorwaarden: boete bij aflossen

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) zondag 1 december 2013
Bij het selecteren van een passende hypotheekaanbieding let je natuurlijk op het rentepercentage en de maandlast. Er zijn echter meer aspecten van een hypotheek waar je naar moet kijken om de juiste keuze te maken. Zoals de boete bij aflossen.

Als je een hypotheek afsluit kies je een rentevastperiode. Gedurende deze periode weet jij zeker dat je dezelfde hypotheeklasten hebt. Immers: ongeacht wat de ontwikkeling van de hypotheekrente is, jij betaalt het voor dat aantal jaren vastgelegde rentepercentage.

Dit geeft jou zekerheid, maar tevens de geldverstrekker. Die heeft immers contractueel vastgelegd dat jij gedurende die jaren het afgesproken rentepercentage betaalt over je hypotheek. Ook als de rente in de markt daalt.

Boeteclausule
Om deze afspraak zeker te stellen is in de voorwaarden van je hypotheek altijd een boeteclausule opgenomen. Daarin is geregeld dat je bij vervroegde aflossing van (een deel van) de hypotheek – als de rentestand dan lager is – een vergoeding moet betalen aan de geldverstrekker.

Boetevrij aflossen
Ieder jaar mag je een deel van je hypotheek boetevrij aflossen. Als je dat zou willen, want je moet je daarbij altijd afvragen of het wel gunstig is. De bijleenregeling heeft het tussentijds aflossen van een deel van je hypotheek nog minder interessant gemaakt. Een consumptief deel van de hypotheek aflossen is echter meestal heel verstandig. Het maximale percentage dat je per jaar boetevrij mag aflossen bedraagt meestal tussen de 10 en 20% van de hypotheeksom. Sommige hypotheekverstrekkers passen dit percentage toe per leningdeel. Dat is goed om naar te informeren want dat kan verschil maken bij de inrichting van je hypotheek.

Vergelijkingsrente
De manier waarop de boeterente berekend wordt is niet bij iedere geldverstrekker hetzelfde. Doorgaans wordt een contante waarde berekend van het verschil tussen de contractrente en de marktrente. Maar welke marktrente wordt gehanteerd? Soms is dat de rente voor de oorspronkelijke rentevastperiode maar meestal die voor de resterende rentevastperiode. Dat maakt verschil!

Als jouw rentevastperiode 10 jaar was en daarvan is 7 jaar verstreken, dan wordt bij de eerste versie gekeken naar de 10-jaars- en bij de tweede naar de 3-jaarsrente. Bij een hogere vergelijkingsrente (10 jaar vast) is de te betalen boete lager: het berekende rentenadeel voor de geldverstrekker is kleiner.

Boete ook bij verkoop van de woning?
De laatste jaren zijn er steeds meer budgetvarianten van hypotheken te verkrijgen. De hypotheekverstrekker beknibbelt hier op de voorwaarden om een lagere rente te kunnen aanbieden. Eén van die voorwaarden is boetevrij aflossen bij verkoop van de woning. Het is altijd heel gebruikelijk geweest dat je bij het verkopen van je woning altijd boetevrij van je hypotheek af kon. Oók als de rente in de markt op dat moment 4% was en je nog jarenlang 8% zou moeten betalen. Bij de genoemde budgetproducten kan dat niet: je betaalt ook dan een boete volgens de contante waarde berekening (vaak wel met een vastgesteld maximum). Het is belangrijk dat je hier bewust voor kiest en er niet per ongeluk voor tekent.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheekvoorwaarden: geldigheid offerte
Hypotheekvoorwaarden: rente bij passeren
Flexibele hypotheek kan veel voordeel opleveren

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht