Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hypotheekvoorwaarden: geldigheid offerte

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) zondag 19 januari 2014
Bij het selecteren van een passende hypotheekaanbieding let je natuurlijk op het rentepercentage en de maandlast. Er zijn echter meer aspecten van een hypotheek waar je naar moet kijken om de juiste keuze te maken. Zoals de geldigheid van de offerte.

Als je een huis koopt dat pas over tien maanden overgedragen wordt kun je ervoor kiezen om te wachten met het regelen van je hypotheek. Echter, de ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst verlopen wel na een aantal weken en het is prettig om dan zekerheid te hebben over de financiering. Dus ga je wel alvast aan de slag met de hypotheek voor de nieuwe woning.

De scherpste rentes op de markt hebben dan geen enkele betekenis. Daarbij gaat het doorgaans om hypotheekproducten waarvan de offerte maar een paar maanden geldig is. Daarna verloopt de geldigheid en moet je een nieuwe offerte aanvragen tegen de rente van dat moment. Niets aan de hand als de rente gedaald is, maar bij een stijgende rente kan dat erg nadelig zijn.

Soms kun je de geldigheid van de offerte verlengen. Daarbij zijn twee verschillende regelingen in de markt die erg verschillend kunnen uitwerken.

Gratis verlengen & annuleringskosten
Na het verlopen van de eerste geldigheid kun je de offertegeldigheid verlengen. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht, dat is prettig. Als de rente in de getekende offerte 5,3% bedroeg en de rente is inmiddels gestegen tot 5,6% - dan ben je blij dat die 5,3% vastgehouden kan worden. Aanvullende voorwaarde bij het gratis verlengen is meestal wel dat er annuleringskosten in rekening worden gebracht als de hypotheek toch niet doorgaat. De hypotheekverstrekker moet het geld immers tegen het geoffreerde tarief ‘vasthouden’.

Bereidstellingsprovisie
De regeling van de hypotheekverstrekker kan ook zijn dat er bereidstellingsprovisie in rekening gebracht wordt voor dat vasthouden van het tarief. Die provisie bedraagt meestal 0,2% tot 0,25% van de hypotheeksom per (deel van een) maand en wordt alleen in rekening gebracht als de rente voor nieuwe offertes hoger is dan de vastgehouden rente. Dit kan aardig in de papieren lopen als je de offertegeldigheid voor een half jaar moet verlengen. br>

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Flexibele hypotheek kan veel voordeel opleveren
Hypotheekvoorwaarden: boete bij aflossen
Hypotheekvoorwaarden: rente bij passeren

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht