Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hypotheekvoorwaarden: rente bij passeren

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) zondag 1 december 2013
Bij het selecteren van een passende hypotheekaanbieding let je natuurlijk op het rentepercentage en de maandlast. Er zijn echter meer aspecten van een hypotheek waar je naar moet kijken om de juiste keuze te maken. Zoals de wijze waarop de rente bij passeren bepaald wordt.

Misschien denk je: “Ik teken voor een rentepercentage - dan wordt dat toch wat ik ga betalen?” Dat kan inderdaad zo zijn en dan weet je waar je aan toe bent. Er zijn echter ook andere systemen voor het bepalen van de rente bij passeren.

Offerterente
Het systeem waarbij de rente in de offerte ook de rente bij passeren zal zijn wordt ‘offerterente’ genoemd. Bij tussentijdse rentestijgingen heb je daar vanzelfsprekend geen last van, want het rentepercentage is vastgelegd. Bij tussentijdse rentedalingen zul je daar echter ook niet van profiteren.

Passeerrente
Het kan voorkomen dat de rente tussen het moment van offreren en het moment van passeren daalt. Met het systeem ‘passeerrente’ profiteer je hiervan: de rente die je uiteindelijk gaat betalen wordt bepaald op het moment van passeren. Is de rente voor nieuwe offertes dan lager dan waar jij voor getekend hebt, dan wordt die lagere rente gehanteerd.

Dalrente
De ontwikkeling van de hypotheekrente is bijzonder onvoorspelbaar. Met name als de periode tussen offreren en passeren wat langer is kan er van alles gebeuren. Zoals een daling van de rentestand en vervolgens toch weer een stijging. Bij het ‘dalrente’-systeem krijg je de laagste rente toebedeeld die er in de tussentijd geweest is.

Het optimale rentesysteem is duidelijk de dalrente: daarmee ben je verzekerd van het laagste renteniveau bij passeren. Voor deze ‘verzekering’ moet je wel betalen: meestal zijn de producten met deze voorwaarde niet de goedkoopste in de markt. Veel geldverstrekkers kennen helemaal geen dalrente. De enkeling die wel dalrente aanbiedt doet dat alleen in het hypotheekproduct met de meest uitgebreide voorwaarden.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheekvoorwaarden: geldigheid offerte
Flexibele hypotheek kan veel voordeel opleveren
Hypotheekvoorwaarden: boete bij aflossen

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht