Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Huizen en hypotheken in crisistijd

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 11 februari 2009
Veel woningbezitters en aspirant kopers zitten met allerlei vragen over de gevolgen van de crisis die ons in zijn greep heeft. Wat kun je verwachten als je een woning wilt gaan kopen? En wat zijn de gevolgen voor bestaande hypotheken? In het afgelopen jaar zijn op financieel gebied al veel onvoorstelbare dingen gebeurd – we voelen ons onzeker over grote financiële zaken zoals huizen en hypotheken. Bovendien zijn banken ook steeds voorzichtiger in hun verstrekking.

Bestaande hypotheken
Aan bestaande hypotheken verandert in beginsel niets. Mocht de rentevastperiode aflopen, dan moet je de rente opnieuw vastzetten. Dat heeft niets met de crisis te maken en het renteniveau is zeker niet vervelend op dit moment. De overwegingen bij het vastzetten zijn niet anders dan anders: wat verwacht je van de ontwikkeling van de hypotheekrente en hoe ziet jouw persoonlijke situatie eruit?

Maar wat als de bank waar jouw hypotheek loopt failliet zou gaan? Het is niet zomaar te zeggen wat er dan gebeurt. Je schuld wordt in ieder geval niet – zoals sommige mensen denken of hopen – kwijtgescholden. Het is aannemelijk dat de hypotheekportefeuille van jouw bank dan overgenomen wordt door een andere partij. Dan verandert er niets aan de lopende afspraken – alleen is het maar afwachten wat voor rente je bij verlenging aangeboden krijgt. Mocht er geen koper gevonden worden, dan is het volgens de hypotheekvoorwaarden mogelijk dat de hypotheek wordt opgeëist. Dat houdt in dat je de hypotheek opeens moet aflossen en dus een andere bank moet vinden die jou een hypothecaire lening wil verstrekken. Mocht je minder verdienen dan voorheen, of de woning is in waarde gedaald, dan zou dat een probleem kunnen opleveren. En in ieder geval kosten. Een mogelijkheid is dat de overheid in zo’n situatie inspringt en de portefeuille overneemt.

Woning kopen
Wie eigenlijk een woning zou willen kopen zit in de huidige markt met veel twijfels. Is dit wel een goed moment voor een aankoop? Als de huizenprijzen nog sterk gaan dalen kun je immers beter wachten. En wat doet de hypotheekrente? Uit de markt komen verschillende signalen, waarvan de inhoud zeker beïnvloed wordt door de belangen van de bron. Makelaars en hypotheekadviseurs stellen dat soms het een prima moment is om te kopen. Natuurlijk: zij hebben het moeilijk en willen graag geld verdienen.

We merken ook dat banken niet meer zo gemakkelijk zijn in het verstrekken van hypotheken. De vraag is dus of je nog hetzelfde bedrag kunt lenen als voorheen. Zijn banken strenger geworden? In het algemeen kun je zeker stellen dat banken voorzichtiger zijn geworden. Dat heeft tot gevolg dat ze zich strakker aan de geldende regels en normen houden, waar ze tot voor kort wel bereid waren om uitzonderingen te maken. Banken zoeken zekerheden. Ze willen immers graag het uitgeleende geld terugzien – en niet geconfronteerd worden met gedwongen huizenverkopen waarbij de opbrengst lager is dan de uitstaande hypotheek. Het is niet voor niets dat banken graag hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie verstrekken. Of hypotheken waarbij de ouders van de startende woningkoper tekenen als medeschuldenaar.

Verhuizen naar een andere koopwoning
Degenen die een woning willen aankopen maar al een woning bezitten hebben nog extra problemen. De woning die ze nu bewonen moet immers verkocht worden. Waar men er voorheen zonder aarzelen voor koos om eerst een andere woning te kopen en dan pas de huidige woning in de verkoop te zetten, is dat nu een behoorlijk risico. Immers: als de verkoop niet wil vlotten zit je een tijd met twee woningen – en dus twee hypotheken. Die dubbele lasten kunnen flinke problemen veroorzaken.

Overbruggingskredieten worden een stuk minder gemakkelijk verstrekt. Met zo’n krediet neem je in feite de overwaarde van je huidige woning op om een deel van de nieuwe woning mee te betalen. Banken zijn hierover niet mee zo enthousiast. Simpelweg omdat de opbrengst van de huidige woning allerminst zeker is. Wanneer deze veel minder oplevert dan verwacht komt de aflossing van het overbruggingskrediet in gevaar. Of moet de hypotheek op de nieuwe woning alsnog verhoogd worden – terwijl die wellicht al op de maximale verstrekking gebaseerd was.

Al met al is het duidelijk dat er veel twijfels zijn in de huizen- en hypotheekmarkt. Banken zijn voorzichtiger, kopers aarzelen. Allemaal heel logisch. Want wat de toekomst ons brengt weet immers niemand.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet