Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hypotheken voor senioren

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) dinsdag 17 december 2013
Ouderen voelen zich gediscrimineerd door hypotheekadviseurs. Mensen boven de 55 jaar merken veel meer dan anderen dat ze niet teruggebeld worden, geen offertes krijgen en dat er geen tijd is om een afspraak met ze te maken. Of de adviseur komt op een gemaakte afspraak gewoon niet opdagen. Wat maakt een hypotheek voor een klant op leeftijd anders dan een hypotheek voor een starter?

Voor de consument: niets. Een hypotheek is een hypotheek en daarvoor wil je graag goed advies krijgen. Voor de adviseur: verdiensten. Een hypotheekadviseur verdient niet zo zeer aan de geldlening zelf. Daarvoor krijgt hij wel provisie van de bank, maar daar wordt hij niet rijk van. Wel van de bijkomende verzekeringen. Aflossingspolissen, overlijdensrisicoverzekeringen, woonlastenverzekeringen – daarop zijn de provisies pas interessant. En juist deze polissen zijn bij oudere klanten vaak niet meer aan de man te brengen.

Een overlijdensrisicodekking (of dat nu in een aflossingspolis is of in een losse overlijdensrisicoverzekering) wordt duurder naarmate je ouder bent. Gelukkig is zo’n dekking voor veel ouderen niet meer nodig, omdat ze een flinke overwaarde in hun woning hebben. Hetzelfde geldt voor een aflossingspolis: als je een grote overwaarde hebt is het vaak prima om de hypotheek aflossingsvrij aan te houden. De hypotheekrenteaftrek loopt immers in elk geval tot 2031!

Wanneer senioren hun hypotheek wel willen aflossen en het overlijdensrisico wel willen verzekeren, dan is dat vaak al geregeld. Het is dan verstandig om de bestaande polissen mee te nemen in de nieuwe hypotheekconstructie. Een nieuwe voorziening afsluiten bij de huidige leeftijd is doorgaans financieel (zeer) nadelig.

Ook woonlastenverzekeringen zijn bij senioren meestal niet van toepassing. Het inkomen is vaak ruim ten opzichte van de hypotheek. En voor mensen die niet meer werken is het afdekken van het risico van werkloosheid of arbeidsongeschiktheid natuurlijk niet aan de orde.

Kortom: senioren hebben vaak niet meer nodig dan een (kleine) aflossingsvrije hypotheek. Dat zijn niet de klanten waaraan adviseurs ruim verdienen. En daardoor krijgen ze jammer genoeg bij veel adviseurs niet de aandacht die ze nodig hebben.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt
Vaker gedwongen verkoop woning

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht