Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Ik meld mij ziek, wat nu?

Auteur: Mister Money donderdag 9 januari 2014
Als je als werknemer ziek bent, kost dat geld. De werkgever of eventueel het UWV betaalt een periodieke uitkering en zien daar geen arbeid tegenover staan. Het is dus voor de werkgever of het UWV en uiteraard ook voor jezelf van belang om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan.

Dit aan de slag gaan wordt ook wel re-integreren genoemd. Samen met de werkgever, de arbodienst en/of het UWV wordt naar een oplossing gezocht om zo snel mogelijk weer op een verantwoorde manier aan de slag te gaan. Er is een duidelijk verschil in de uitkering bij ziekte indien je in dienstverband bent of niet.

Bij dienstverband
Bij ziekte is het in Nederland zo geregeld, dat de werkgever je loon gedurende twee jaar doorbetaalt. De ingangsdatum van de uitkering is de dag van ziekmelding. De werkgever moet de eerste twee jaar minimal 70 procent van je loon doorbetalen. In de meeste CAO's is geregeld dat je de eerste twee jaar 170 procent van je loont uitbetaald krijgt. Dit is meestal als volgt opgedeeld: in het eerste jaar 100 procent en in het tweede jaar 70 procent.  Er zit geen maximum aan dit inkomen, maar provisies en bonussen worden niet meegeteld.

De werkgever zal contact hebben met een arbeidsdienst (arbo) om je zo snel mogelijk op een verantwoorde wijze aan het werk te krijgen. Ben je na twee jaar nog altijd niet in staat om (gedeeltelijk) te werken, dan ben je arbeidsongeschikt. Er zijn dan twee mogelijkheden: de baas stemt in met langer door betalen van je loon of je vraagt een WIA-uitkering aan. 

Zonder dienstverband
Een werkgever keert uit als je ziek bent, maar als je geen werkgever hebt, dan komt het balletje bij het UWV te liggen. Deze instantie regelt tijdelijke uitkeringen en re-integratie en zal derhalve ook de uitkering van de Ziektewet (ZW) uitvoeren. Hierbij gelden de volgende gevallen indien sprake is van ziekte:
  • als je dus geen dienstverband hebt en een WW-uitkering hebt;
  • als je tijdelijke dienstverband eindigt tijdens je ziekteperiode;
  • als je thuiswerker, stagiair of freelancer bent;
  • als je vrijwillig bent verzekerd- als je een eigen zaak hebt;
  • als je een werkgever hebt en ziek wordt door en net vr of n een zwangerschap.
De ingangsdatum van de uitkering is de derde dag na ziekmelding. De uitkering bedraagt maximaal 70% van het laatstverdiende loon, met een maximaal dagloon van 197 euro. Er zijn echter uitzonderingen. Wanneer je door zwangerschap direct vr of n de zwangerschap ziek bent of als je ziek bent door orgaandonatie, kan de uitkering hoger zijn dan 70% van het laatstverdiende loon. 

Kortom:
De uitkering is bij een dienstverband dus hoger dan zonder dienstverband. Ook zal een uitkering bij het UWV lang op zich kunnen laten wachten. Het is een soms wat bureaucratische instelling, terwijl je bij dienstverband gewoon door krijgt betaald van de werkgever.

In beide gevallen stopt de uitkering indien je beter bent  of de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Ook kun je niet zomaar naar het buitenland, zelfs niet voor één dagje.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Ziek? De stappen in de eerste twee jaar
Langdurig ziek? De WIA uitkering stap voor stap


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken