Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Inflatie en je spaargeld

Auteur: Mister Money Donderdag 26 juni 2008
Momenteel is het inflatiepercentage 2,3 procent en liggen de rentetarieven voor sparen tussen de 2 en de 5 procent. Dit betekent dat alle rentes boven de 2.3 procent minus de vermogensbelasting van 1.2 procent winst is op je spaargeld. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) zal de inflatie dit jaar nog stijgen tot 2,6 procent en zal de geldontwaardering in 2009 zelfs oplopen tot 3,4 procent. Het CBS denkt dat de inflatie pas weer in 2010 gaat dalen.

Als de inflatie in 2009 echt tot 3,4 procent oploopt dan is er bijna geen enkele renderende spaarrekening meer met de huidige rentetarieven. De stijgende olie- en voedselprijzen zijn volgens De Nederelandsche Bank (DNB) de reden voor de oplopende inflatie. Overheidsmaatregelen als belastingen dragen ook bij aan de stijging.

Wat doet de spaarder
Volgens Kees Nanninga van Rabobank Nederland zetten steeds meer klanten hun geld voor korte of lange termijn op een spaardeposito tegen een hogere rente. Deze spaarder heeft minder last van de stijgende inflatie omdat hij tegen een hoger rentepercentage spaart. Verder is Nanninga niet bang dat de spaarder door stijgende inflatie overstapt naar een andere (kleine) bank met een hoger spaartarief. ĎíWij bieden onze klanten natuurlijk een totaalpakket aan financiŽle dienstverlening. Bij andere aanbieders gaat het om een eenvoudige spaarrekening. Veel klanten willen hun financiŽle zaken bij elkaar houden. Natuurlijk zijn er altijd 'shoppers', maar die groep is beperktíí.

Maatregelen Tweede Kamer
Paul Tang van de PvdA vindt dat de overheid de burgers moet helpen bij het beschermen van hun spaartegoeden. Daarvoor is het nodig dat de overheid waardevaste obligaties uitgeeft, aldus Tang. Volgens het Tweede Kamerlid leggen banken het risico van inflatie nu bewust bij hun klanten, die bij een lage rente hun spaartegoed uitgehold zien worden.

Spaar tips:
 • Houd goed in de gaten wat het inflatiepercentage is en welke rente je over je spaargeld ontvangt.
 • Wissel van spaarrekening wanneer de spaarrente lager of gelijk is aan het inflatiepercentage. Anders levert sparen helemaal niets op!
 • Tel 1.2 procent vermogensbelasting bij het inflatiepercentage op. Haal dat van je spaarente af. Dan weet je precies het rendement over je spaargeld.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet