Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

ING aan het infuus?

Auteur: Ivo van Vugt Donderdag 23 oktober 2008
Vorige week werd bekend dat de ING gebruik maakt van de mogelijkheid om geld te lenen uit het ‘potje’ van 20 miljard euro van de overheid. De ING leent 10 miljard om een tijdelijk een extra buffer te hebben in ruil voor rendement en interne controle. Is bank en verzekeraar ING ongezond en onbetrouwbaar?

In de basis is ING (waar de Postbank, Nationale Nederlanden en RVS-verzekeringen ook toebehoren) een gezonde onderneming. De verhouding tussen Vreemd Vermogen en Eigen Vermogen is goed en dus kan worden gesteld dat de vermogenspositie van de bank in orde is. Verder voldoet ING aan de regels zoals deze worden voorgeschreven door De Nederlansche Bank. Een aantal maanden geleden was er zelfs nog sprake van een ‘te veel’ aan geld bij de bank.

Beursdaling
Het aandeel begon zijn sterke daling dik één jaar geleden. ING noteerde toen nog dik boven de 30 euro. Afgelopen augustus was de waarde nog ongeveer 22 euro per aandeel. Dit was direct het gevolg van de kredietcrisis in de VS. De crisis waaide vlak daarna over naar Europa en de afgelopen maand is het aandeel gezakt naar 11 euro. Handelaren en analisten wisten duidelijk niet wat het effect van de huidige economische malaise is op een gezond bedrijf als ING. Niemand weet waar het balletje heen kan gaan rollen en daarom zijn er scherpe bewegingen waar te nemen bij dit aandeel.

10 miljard euro
Op 17 oktober kwam ING met het bericht dat het zwaar in de rode cijfers was gedoken door afschrijvingen op beleggingen en risicovolle leningen. Het aandeel sloot direct 25 procent lager op ongeveer een schamele 7 euro. Door deze afschrijvingen en het toch al schamele wereldwijde wantrouwen tussen de banken, zou er een groot tekort kunnen ontstaan bij ING. Zo zou ING (staat voor Internationale Nederlanden Groep) niet meer mee kunnen met de internationale business. Dit heeft het ING-bestuur doen beslissen om aanspraak te maken op een kapitaalinjectie van 10 miljard euro door de overheid.

De overheid
In ruil voor de injectie mag de overheid twee commissarissen aanstellen om in het commissariaat van ING het dagelijks bestuur te kunnen controleren. De overheid heeft inmiddels Lodewijk de Waal en Peter Elverding voorgedragen. Beide krijgen bij belangrijke beslissingen een grote zeggenschap, maar mogen geen ideeën aandragen. Ook ontvangt de overheid securities (er is geen sprake van aandelen) om het geld zeker te stellen. De rente is vastgesteld op 8,5 procent. De huidige ING-Topman John Hele stapt over enkele maanden op zonder bonussen; want de bonussen zijn per direct ook aangepakt.

Twee zaken vallen daarbij direct op:
1) De Bonussen worden direct aangepakt
2) Er is overheidstoezicht tot diep in het bedrijf zelf.

Nabije Toekomst
Wat er precies aan de hand is weet niemand echt te zeggen. Uiteraard heeft de gehele financiële wereld het erg lastig. Daarbij komt dat de ING Groep veel op de internationale markt opereert en wellicht meer last kan hebben dan een andere bank.

Analisten en speculanten zijn toch ‘bang’, dat de overheid, evenals bij Fortis, de hele ING opkoopt. ING is overigens géén Fortis, deze bank stond op omvallen. De vermogenspositie van ING is goed. Van Nationalisering is vooralsnog geen sprake.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
Officiële vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet