Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Inkeerregeling Belastingdienst - Hoe werkt het?

Auteur: Mister Money dinsdag 3 september 2013
Bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting ben je verplicht al je inkomsten- en vermogensbronnen uit binnen- en buitenland op te geven. Heb je in het verleden niet alles doorgegeven aan de Belastingdienst? Heb je bijvoorbeeld verzwegen dat je een spaarrekening in het buitenland hebt? Dan kun je deze alsnog vrijwillig opgeven. Doe je dit binnen twee jaar, dan hoef je geen boete te betalen. Dit wordt de inkeerregeling genoemd.

Belastingdienst inkeerregeling – Voor welke inkomsten?

De meeste mensen denken bij de inkeerregeling aan zwart spaargeld (een spaarrekening in het buitenland waarvan je het tegoed niet hebt opgegeven). Dit is echter niet de enige inkomstenbron waarvoor je gebruik kunt maken van de inkeerregeling. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan:
 • Een tweede huis
 • Inkomsten uit binnen- of buitenland
 • Beleggingen
 • Saldi op betaalrekeningen in het buitenland
Tip! Wil je weten hoe inkeren bij de Belastingdienst precies werkt en hoe je dit het beste kunt aanpakken? Lees dan ook het artikel 'Inkeren bij de Belastingdienst'.

Hoe werkt de inkeerregeling van de Belastingdienst?

Om mensen die in het verleden niet al hun inkomstenbronnen hebben opgegeven bij de Belastingdienst te stimuleren dit alsnog te doen heeft de fiscus de inkeerregeling in het leven geroepen. Deze regeling houdt in dat wanneer je bij de belastingaangifte bepaalde zaken hebt verzwegen je binnen twee jaar alsnog vrijwillig een verbeterde aangifte kunt invullen waarin je deze inkomstenbronnen wel meldt. In dat geval krijg je geen boete voor belastingontduiking.

Voorwaarde is wel dat de Belastingdienst nog niet zelf heeft geconstateerd dat je bijvoorbeeld buitenlands spaargeld of inkomen hebt verzwegen. Heb je bijvoorbeeld al een brief gehad van de Belastingdienst hierover of heeft de FIOD al onderzoek verricht waar je redelijkerwijs van op de hoogte kon zijn, dan kun je geen beroep meer doen op de inkeerregeling.

Tip! Ook na twee jaar kun je alsnog vrijwillig je verzwegen inkomsten en vermogen opgeven. Je krijgt dan wel een boete, maar deze zal fors lager zijn dan wanneer de fiscus zelf ontdekt dat je de belasting hebt ontdoken.

Inkeerregeling Belastingdienst – Boete belastingontduiking

Als je inkomsten of vermogen verzwijgt, loop je het risico een boete te krijgen voor belastingontduiking. De Belastingdienst kan nog tot twaalf jaar na dato belasting heffen. Komt de fiscus er binnen die termijn achter dat je niet al je inkomsten of vermogen hebt gemeld? Dan kan zij hiervoor een boete opleggen en wordt er dus alsnog belasting geheven over de verzwegen inkomsten of het verzwegen vermogen. De boete die de Belastingdienst oplegt, kan oplopen tot 300 procent van het heffingsbedrag. Dit is het bedrag dat de Belastingdienst nog naheft over je verzwegen inkomen of vermogen.

Maak je gebruik van de inkeerregeling binnen twee jaar, dan hoef je geen boete te betalen. Biecht je pas na de termijn van twee jaar vrijwillig je verzwegen inkomsten of vermogen op? Dan krijg je wel een boete. Tot 2 september 2013 bedroeg de boete voor wie na twee jaar gebruik maakte van de inkeerregeling 10 procent over de naheffing in box 1 en 30 procent over de naheffing in box 3.

Inkeerregeling zwart geld versoepeld tot 1 juli 2014

Op 2 september 2013 heeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers bekend gemaakt dat de inkeerregeling tot 1 juli 2014 wordt versoepeld. Zwartspaarders kunnen tot deze datum hun spaartegoeden of inkomsten in het buitenland alsnog opgeven zonder dat zij hiervoor een boete krijgen.

De staatssecretaris benadrukt wel dat na 1 juli 2015 de coulance voor belastingontduikers fors minder wordt. Deze versoepeling loopt namelijk vooruit op een nieuw systeem van belastingheffing waarin de regels voor belastingontduikers strenger worden. Zo gaat de boete voor het met opzet foutief invullen van een aangifte, zoals het verzwijgen van inkomen of spaargeld, omhoog van 30 naar 60 procent van het aangeslagen bedrag.

__________________________________________________________________

Over Mister Money

Mister Money is de financiële vergelijkingssite voor bankproducten en verzekeringen. Ben je op zoek naar de hoogste spaarrente, de goedkoopste lening of voordeligste hypotheek? Via de renteoverzichten en vergelijkingsmodules op Mister Money kun je eenvoudig de rentes en voorwaarden voor onder meer een spaarrekening of termijndeposito vergelijken. Zo kun je altijd geld sparen met de hoogste rente.
__________________________________________________________________

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken aan schoonzoon of schoondochter?
Belasting over spaargeld 2014 - Regels en tips - MisterMoney
Sparen en de fiscus 2013
Sparen en de fiscus 2012
Sparen en de fiscus 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen