Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Je inkomen als je ziek wordt (2)

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Dinsdag 12 augustus 2008
In deel 1 van dit artikel hebben we besproken op wat voor inkomen je recht hebt wanneer je door ziekte niet meer in staat bent je werk te blijven doen. De eerste twee jaar loondoorbetaling door je werkgever, daarna de WIA. Hier gaan we nader in op de hoogte van de verschillende WIA-uitkeringen en het inkomensgat dat hierdoor kan ontstaan.

Uitkeringshoogte IVA
De uitkering die je ontvangt als je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bevonden wordt is best aardig: 75% van je laatstverdiende loon. Het maximale loon waarmee gerekend wordt is echter wel gemaximeerd (€ 46.205 in 2008), dus als je een hoog inkomen hebt kun je toch flink terugvallen.

Uitkeringshoogte WGA
In de WGA ontvang je eerst een loongerelateerde uitkering. Die bedraagt 70% (de eerste twee maanden 75%) van het verschil tussen je laatstverdiende (gemaximeerde) loon en hetgeen je nu nog verdient. Deze uitkering duurt net zo lang als een WW-uitkering: 3 tot 38 maanden, afhankelijk van je arbeidsverleden.

Daarna wordt gekeken naar je restverdiencapaciteit: het bedrag dat je volgens de deskundigen nog zou moeten kunnen verdienen. Of er ook werk voor je te vinden is wordt hierbij niet meegewogen. Als je minimaal 50% van je restverdiencapaciteit werkelijk verdient, dan wordt je inkomen aangevuld met een WGA-loonaanvullingsuitkering. Die bedraagt 70% van het verschil tussen je oude (gemaximeerde) loon en de restverdiencapaciteit.

Voldoe je niet aan die 50% van de restverdiencapaciteit, dan wordt het een WGA-vervolguitkering. Dat is slechts een percentage van het minimumloon. De hoogte van het percentage wordt bepaald door de mate van arbeidsongeschiktheid maar is nooit hoger dan 50,75%.

Inkomensgaten
In verschillende situaties ontstaan behoorlijke inkomensgaten. Allereerst bij mensen die een inkomen hebben dat boven het maximum uitkeringsloon ligt. Wie een inkomen heeft van € 60.000 per jaar krijgt zelfs in de IVA niet meer dan € 34.654, een terugval van 42%.
Een andere enorm gat ontstaat bij de WGA-vervolguitkering. Daarbij wordt immers helemaal niet meer gekeken naar het vroegere loon. Ben je 50% arbeidsongeschikt en verdien je minder dan 50% van de voor jou bepaalde restverdiencapaciteit, dan bedraagt de uitkering niet meer dan € 6.056. Komt je gezin hiermee onder het sociaal minimum, dan kun je een beroep doen op de Toeslagenwet (TW). Het moge duidelijk zijn dat je dan geen vetpot hebt.

Verzekeren?
Is het dan eigenlijk noodzakelijk dat iedereen een verzekering afsluit om die inkomensterugval op te vangen? Dat is een heel persoonlijke keuze. Het is altijd goed om eerst je pensioenregeling te raadplegen. In veel regelingen is een aanvullende verzekering bij arbeidsongeschiktheid opgenomen. Zo niet, dan kan het verstandig zijn om een verzekering af te sluiten. Let hierbij wel goed op de voorwaarden en de kosten: die lopen per aanbieder nogal uiteen. Je kunt kiezen voor een 'echte' arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar ook voor één van de vele woonlastenverzekeringen die met dit doel zijn ontwikkeld.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Je inkomen als je ziek wordt (1)

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet