Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Investeren in duurzaamheid steeds populairder

Auteur: Annette Zeelenberg Dinsdag 12 februari 2008
Duurzaamheid is in een rap tempo populairder geworden. Zo ook duurzaam sparen en beleggen. In een jaar tijd groeide het duurzaam gespaarde en belegde vermogen zelfs met 23 procent. Volgens de VBDO hebben de publiciteit rond de Zembla uitzendingen en de documentaire van Al Gore, voor een belangrijk deel bijgedragen aan deze groei.

Vooral het niet fiscaal vrijgestelde duurzaam beleggen werd in 2006 en 2007 flink populairder. Uit het VBDO-onderzoek blijkt dat het geld in duurzame beleggingsfondsen met maar liefst 39 procent is gegroeid. Het vermogen in de fiscaal vrijgestelde groeide met 5,5 procent veel minder.

Twee vliegen in een klap
Volgens Guiseppe van der Helm van de VBDO laten de cijfers zien dat de bewustwording van particulieren op het gebied van duurzaamheid groeit. Ze kiezen vaker voor een spaarrekening of beleggingsfonds dat naast rendement ook rekening houdt met milieu, mensenrechten of dierenwelzijn. Anderzijds is bekend dat het rendement van duurzaam beleggen niet achterblijft op dat van ‘gewone’ beleggingen en soms zelfs hoger is. Daarmee slaan duurzame beleggers dus twee vliegen in één klap. Ze dragen met hun belegging bij aan een duurzamere wereld en worden daar financieel gezien zelf ook beter van.

Al Gore en Zembla
Publicaties in de media hebben volgens de VBDO bijgedragen aan de groei van duurzaam sparen. Van der Helm: “Onder invloed van de publiciteit zoals de Zembla uitzendingen en de documentaire van Al Gore, zijn mensen op zoek gegaan naar een duurzaam spaarproduct. Zij komen tijdens die zoektocht automatisch uit bij de duurzame banken aangezien de Nederlandse grootbanken dergelijke spaarrekeningen niet aanbieden”.

Duurzaam sparen meer in trek
Duurzaam sparen is in Nederland nog altijd meer in trek dan duurzaam beleggen. Op duurzame spaarrekening staat 3,9 miljard euro, terwijl alle duurzame beleggingen samen 2 miljard euro bedragen. De duurzame spaartegoeden groeien bovendien met 31,6 procent. Dat is volgens de VBDO de hoogste stijging in de afgelopen tien jaar.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers