Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Inzittendenverzekeringen en de WA?

Auteur: Ivo van Vugt Woensdag 11 maart 2009
Iedereen die een eigen auto heeft, heeft te maken met het afsluiten van de verplichte WA-verzekering. Afhankelijk van de waarde van de auto, de premie en het risico dat je zelf eventueel wenst te lopen, verzeker je de auto nog beperkt of volledig casco. Veel mensen sluiten er echter nog een of meerdere kleine verzekeringen af, zoals de ongevallen- en de inzittendenverzekering. Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat deze voor een groot deel uit dubbele dekkingen bestaan, waar veel schade zijn verzekerd op de WA-dekking.

De WA-verzekering
De WA (wettelijke aansprakelijkheid) is in het leven geroepen ter financiŽle bescherming van derden. Indien door jouw schuld een schade met een motorvoertuig is veroorzaakt, kan het schadebedrag erg snel oplopen. Denk niet alleen aan materiŽle, maar juist ook aan dure letselschade. Ook de schade aan jouw medepassagiers is meestal gedekt op de WA-verzekering van de auto. Jouw letselschade zelf is echter niet gedekt.

Indien echter een derde schuldig is aan de schade, zal deze de schade aan jouw auto en de letselschade aan jou en jouw medepassagiers moeten voldoen, uitaard via zijn WA-verzekering.

Het is echter maar de vraag of deze persoon zijn premie heeft voldaan en het verzekerd bedrag voldoende is. Ook kan het zijn, dat er geen schuldige is aan te wijzen, door bijvoorbeeld overmacht of slechte weersomstandigheden. Noch jouw WA-verzekering, noch die van een tegenpartij zal de schade betalen aan je medepassagiers.

Om altijd zeker te zijn van financiŽle bescherming van de passagiers kan de ongeval- en schade inzittendenverzekering worden gesloten. Zo worden eventuele hiaten gevuld.

De ongeval inzittendenverzekering
Deze verzekering keert een vooraf afgesproken maximum uit bij een schade. Deze uitkering is niet afhankelijk van een daadwerkelijke schade of schuldvraag. Ook de bestuurder is bij deze verzekering gedekt. Een voorbeeld is een ongeval inzittendenverzekering welke bij een overlijden 5.000 euro uitkeert en bij een blijvende invaliditeit een bedrag van maximaal 25.000 euro. De premie ligt afhankelijk van de dekkingen rond de 50 euro per jaar.

De schade inzittendenverzekering
Deze verzekering vergoedt de werkelijke schade en kijkt ook niet naar de schuldige. Denk hierbij niet alleen aan de materiŽle- en letselschade, maar ook gevolgschade. Meestal bedraagt de maximale uitkering 1 miljoen euro per auto per gebeurtenis. De bestuurder is echter niet gedekt, de medepassagiers wel. Ook hier ligt de premie rond de 50 euro per jaar.

Tip: sluit een losse ongevallenverzekering af; de premie is iets hoger, maar je bent overal tegen ongevallen verzekerd (thuis, werk, auto en op straat) en vaak tegen veel hogere bedragen voor het hele gezin. Echter is de dekking niet van toepassing op andere medepassagiers.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Grote premieverschillen in autoverzekeringen
Autoverzekering kan helft goedkoper
Opschudding in de autoverzekeringsmarkt
Auto verzekeren: betalen per kilometer
Vrouwen betalen minder premie

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet