Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Beleggen in groenfonds interessant?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) vrijdag 10 januari 2014
Groenbeleggen was voor 2001 niet erg in trek. Dit is te wijten aan de onduidelijkheid omtrent de fiscale vrijstellingen van groen beleggen. Vandaag de dag wordt er weer volop in groenbeleggingen geÔnvesteerd omdat de randvoorwaarden nu helder gedefinieerd zijn.

De overheid stimuleert milieuvriendelijke projecten door financiering van deze projecten aantrekkelijk te maken. Leningen voor een dergelijk project kunnen met een lager rentetarief verstrekt worden en aan 'groene' spaarder / belegger wordt een belastingvoordeel geboden. Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) geeft projecten die zich richten op de ontwikkeling en/of instandhouding van bos, natuur en landschap, biologische landbouw, duurzame energie en/of duurzaam bouwen, een 'groenverklaring'.

Hoe werkt het?
Als groene belegger investeert u geld in een 'groenfonds'. Een groenfonds voorziet onder andere in de financiering van milieuvriendelijke projecten. Door te beleggen in een groenfonds leent u in principe goedkoop uw geld aan een bank die op haar beurt het geld leent aan projecten met een 'groenverklaring'. Dit proces wordt ook wel omschreven met de term 'groene financiering'. 70% van het geld moet besteed worden aan projecten die een 'groenverklaring' van het VROM hebben. De overige 30% kan 'vrij' belegd worden.

De huidige regeling omslaat een percentage van 1,2% vrijstelling op de vermogensrendementsheffing in box 3 en een extra heffingskorting in box 1 van 0,7% voor het vrijgestelde belegde bedrag. In totaal een fiscaal voordeel van 1,9% ten opzichte van gewoon sparen en beleggen. 

Het rendement van de projecten ligt niet erg hoog (2% - 4%) maar het risico is klein en de fiscale vrijstelling van de rente en dividenden, tot een maximum van 56.420 euro per belastingplichtige, maakt het geheel erg interessant.

Goed om te weten is dat er jaarlijks een nieuw overzicht wordt opgesteld met alle projecten die voor de zogenoemde 'groenverklaring' in aanmerking komen. Ook sommige projecten in het buitenland worden opgenomen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Een blik op de wereld van het duurzaam beleggen
Wegwijs in groen beleggen: de belangrijkste vragen op een rij
Obligatie, wat is het?
Waarom beleggen in futures?
Hoe veilig is beleggen in obligaties?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet