Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Is een BKR-codering te corrigeren?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 30 juli 2008
Bijna iedere volwassen Nederlander is inmiddels wel bekend in de database van het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Is het niet door een krediet of een creditcard, dan wel door een televisie op afbetaling of een abonnement voor de mobiele telefoon. Zo’n BKR-registratie is geen probleem en is een goed middel om overkreditering te voorkomen.

A-codering
Rond de 600.000 mensen hebben niet alleen een registratie bij het BKR, maar ook een codering. Die coderingen lopen uiteen in ernst maar hebben meestal tot gevolg dat je nergens meer een krediet kunt afsluiten en daardoor ook geen woning kunt kopen. Een hypotheek is immers ook een lening. Je loopt een A(chterstands)-codering op doordat er ‘betalingsachterstanden of ander onregelmatigheden zijn ontstaan tijdens de looptijd van de overeenkomst’. Het principe is goed: bij het aanvragen van een lening checkt de kredietverstrekker verplicht de BKR-registratie en wordt op die manier gewaarschuwd voor aanvragers die het niet zo nauw nemen met het nakomen van de afspraken.

5 jaar lang
Tussen die 600.000 mensen met één of meerdere A-coderingen zitten er nogal wat die de codering op een onbenullige manier hebben opgelopen. Daar houden ze behoorlijk lang last van: een codering blijft staan tot vijf jaar na het aflossen van het betreffende krediet. Gedurende die periode is het vaak niet mogelijk om geld te lenen en dat staat in sommige situaties niet in verhouding tot de achterstand waar het om ging. Bijvoorbeeld een te laat betaalde rekening van je mobiele telefoon. Omdat het incasseren even niet lukte en je niet goed hebt opgelet.

Meldingsregels
Dat zijn vervelende situaties. Joost Mengerink van RegistratieVrij stelt dat er vaak iets te doen is aan zo’n onbenullige codering. Veel instanties houden zich bij het aanmelden van een codering niet aan de regels die daarvoor staan. Zoals een schriftelijke aankondiging van het melden van de codering. Als dit aangetoond wordt moet de betreffende codering verwijderd worden.

“Het gekke is,” zo zegt Mengerink, “dat die regels voor het Nederlandse publiek nergens beschikbaar zijn. Er zijn drie boeken met regeltjes, maar omdat niemand ze kent zullen ook niet veel mensen met succes tegen een codering kunnen protesteren.”

Klagen over codering
Een klacht indienen bij de onafhankelijke Geschillencommissie van het BKR biedt volgens Mengerink niet voldoende kans op correctie. “In de praktijk blijkt de rechter meer in het voordeel van de consument te beslissen dan die commissie. Maar heb je eenmaal je klacht door de Geschillencommissie laten behandelen, dan heb je afstand genomen van je recht om te procederen.” Sinds 2004 zijn er slechts 55 klachten behandeld. Daarvan zijn er 22 in het voordeel van de consument beslecht, en 23 in het nadeel.

In de ogen van Mengerink – kijkend naar de zaken – hadden er meer klachten gegrond verklaard moeten worden. BKR zelf geeft ook advies aan de Geschillencommissie: dat was in 50 van de 55 zaken negatief, dus in het nadeel van de consument. Dat is voor hem reden om te twijfelen aan de objectiviteit van het BKR. Wellicht terecht: in het bestuur zijn ‘alle deelnemersgroeperingen vertegenwoordigd’. Dan denk je misschien dat ook de consument er vertegenwoordigd is, maar niets is minder waar. De deelnemersgroeperingen, dat zijn allemaal partijen aan kredietverstrekkende kant.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
Financiële opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet