Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Je inkomen als je ziek wordt (1)

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Dinsdag 12 augustus 2008
Het leven loopt best lekker zo. Je hebt een heel aardig salaris, waardoor je in een leuk huis kunt wonen waarvan je de hypotheeklast goed kunt dragen. Gelukkig heb je daarnaast ook nog geld over om de dingen te doen waar je zin in hebt. Maar dan gebeurt er iets vervelends. Een ongeluk of een ziekte waardoor je niet meer in staat bent je huidige werk te doen.

Ziektewet
De gevolgen van ziekte zijn in de eerste twee jaar nog te overzien. We zeggen dat je dan in de Ziektewet zit, maar voor verreweg de meeste mensen is dat niet het geval. Door allerlei wetswijzigingen is de Ziektewet alleen nog maar een vangnetvoorziening voor werknemers die geen werkgever (meer) hebben. Werknemers krijgen hun loon in de eerste twee ziektejaren 'gewoon' doorbetaald door hun werkgever.

Loondoorbetaling door werkgever
De werkgever heeft een loondoorbetalingsplicht voor de eerste 104 ziekteweken. Er moet minimaal 70% van het loon doorbetaald worden. In veel CAO’s is afgesproken dat de werkgever dat in het eerste ziektejaar aanvult tot 100%. Het kan ook anders verdeeld worden, maar in die twee jaar mag in totaal niet meer dan 170% van het loon betaald worden.

Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)
Wie na twee jaar nog niet in staat is om weer als vanouds te werken komt sinds 2006 in de WIA terecht. Vroeger was dat de WAO – die nog wel bestaat voor degenen die voor 2004 al ziek waren. Het uitgangspunt van de WIA is om mensen die nog kunnen werken te stimuleren aan het werk te blijven, en om inkomenszekerheid te bieden aan mensen die niet of maar gedeeltelijk zelf hun inkomen kunnen verdienen.

Twee regelingen: WGA en IVA
De WIA bestaat uit twee regelingen: de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) en de IVA (Inkomensverzekering Volledig Arbeidsongeschikten). Je valt onder de IVA als bij keuring blijkt dat je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent. Meer dan 80% arbeidsongeschikt en geen kans op herstel dus. Ben je voor minder dan 35% arbeidsongeschikt, dan krijg je helemaal geen uitkering. En zit je tussen 35% en 80% - dan is er de WGA.

In deel 2 van dit artikel gaan we in op de inkomensgevolgen van de verschillende WIA-regelingen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Je inkomen als je ziek wordt (2)

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet