Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Dossier: Je pensioen & het buitenland

Auteur: Mister Money dinsdag 7 januari 2014
Je gaat een tijdje naar het buitenland. Leuk! Maar denk je ook aan je pensioen? Wie buiten Nederland woont of werkt, bouwt in die periode namelijk geen ouderdomspensioen (AOW) op en soms ook geen werknemerspensioen. Hoe zit dat? En hoe kun je een pensioentekort door een verblijf in het buitenland voorkomen?

Iedereen die in Nederland woont, bouwt ieder jaar automatisch 2 procent AOW op via de verplichte sociale verzekeringen van de overheid. Dus als je vanaf je 15e tot je 65e in Nederland hebt gewoond, kom je zo aan een volledig AOW van 100 procent (50 jaar x 2 procent). Het maakt daarbij niet uit of je werkt of niet en ook nationaliteit speelt geen rol.

Ga je echter langer dan een jaar in het buitenland wonen dan bouw je meestal geen AOW meer op. Je bent dan namelijk niet meer verplicht verzekerd. Hierdoor moet je het na je pensioen met een lagere AOW-uitkering stellen. Ook is er een kans dat je partner geen of een lagere nabestaandenuitkering (Anw) krijgt wanneer jij zou overlijden. Dat is natuurlijk vervelend, zeker als je ook geen werknemerspensioen hebt opgebouwd.

Werken in het buitenland
Ook als je in het buitenland gaat werken maar in Nederland blijft wonen, ben je niet meer verzekerd voor de AOW en Anw. Wel zijn er een paar uitzonderingen op deze regel. Je blijft verplicht verzekerd voor de AOW en Anw als je:
 • Door de overheid bent uitgezonden naar het buitenland
 • Door je werkgever wordt uitgezonden op basis van een detacheringverklaring. Informeer wel altijd bij je werkgever op de opbouw van je AOW gewoon doorloopt.
Ga je in een land werken binnen de EU of EEG of in een verdragsland? Dan bouw je ouderdomspensioen op volgens de sociale wetgeving van het land waar je werkt. Ook kun je vaak je opgebouwde rechten meenemen naar het buitenland en andersom.

Vrijwillig verzekeren
Een AOW-gat kun je voorkomen door jezelf vrijwillig te verzekeren voor de AOW. Je kunt je daarvoor aanmelden bij de Sociale Verzekeringsbank. Dat moet wel binnen een jaar nadat je verplichte verzekering geŽindigd is. Op die manier kun je maximaal tien jaar vrijwillig verzekerd zijn voor de AOW en Anw.

Gevolgen voor werknemerspensioen
Ook voor het pensioen dat je opbouwt bij je werkgever, kan een verhuizing naar het buitenland gevolgen hebben. Je behoudt natuurlijk het recht op je al opgebouwde pensioen, maar of je je pensioenregeling kunt voortzetten is de vraag. Soms kun je meedoen aan een pensioenregeling bij je buitenlandse werkgever, soms ook niet. Informeer bij je werkgever wat voor jou van toepassing is.

Tip
Een alternatief voor de vrijwillige verzekering kan zijn om zelf een spaarpotje aan te leggen, bijvoorbeeld door een lijfrenteverzekering af te sluiten of door te gaan sparen of beleggen. Zo kun je inkomensachteruitgang op je 65e compenseren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Dossier: Je pensioen & arbeidsongeschiktheid
Dossier: Je pensioen & deeltijd werken
Dossier: Je pensioen & een scheiding
Dossier: Je pensioen & een nieuwe baan
Dossier: Je pensioen & werken als zelfstandige

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet