Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Jobhoppen

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) dinsdag 8 januari 2013
We hebben het in het Dossier Carrière al gehad over het zoeken van een baan, het CV en de sollicitatiebrief en het sollicitatietraject. Als het even meezit ben je daarna aangenomen in de baan die je graag wilde hebben. Dan blijkt – al heel snel of na verloop van tijd – dat je toch liever iets anders wilt. Dus: hop, naar de volgende job?

In plaats van meteen buiten de deur te gaan kijken als je baan niet (meer) bevalt, kun je ook bij je werkgever intern kijken of er een functie is die beter bij je past. Dat heeft meerdere voordelen. Als eerste is intern solliciteren vaak makkelijker. De mensen kennen je al dus als jij je hebt geprofileerd als een vriendelijke en hardwerkende collega heb je een streepje voor op sollicitanten van buiten. Bovendien vinden veel mensen solliciteren moeilijk en niet leuk. Dan is het prettig als je een nieuwe functie kunt vinden zonder dat traject. Tot slot is te veel wisselen van baan niet goed voor je CV.

Jobhoppen en je CV
Wie veel van baan wisselt krijgt een ‘hop’-CV. Dat doet het bij potentiële nieuwe werkgevers meestal niet erg goed. Het geeft immers aan dat je iemand bent die snel vertrekt als het je niet bevalt. Of dat je niet goed weet wat je wilt. Hoe goed je redenen ook zijn geweest: als je vaak binnen korte tijd weer weggegaan bent zegt dat iets over jouw persoonlijkheid. Dat is niet fout maar voor een werkgever niet aantrekkelijk. Die wil immers stabiliteit in de organisatie, ervaring behouden en weinig onrust. Dat creëer je niet met een hoog verloop in het personeel.

Om een ‘hop’-CV te voorkomen doe je er goed aan om minstens een paar jaar bij dezelfde werkgever te blijven. Ook al is dat in meerdere functies: dat valt minder op dan wanneer er een enorme lijst van verschillende werkgevers op je CV staat.

Kun je banen weglaten op je CV? Dat ligt er een beetje aan. Werkervaring van jaren geleden kun je op je CV prima aanduiden met jaartallen. Als je ergens maar een paar maanden hebt gewerkt zal het niet opvallen als je die eruit laat. In ieder ander geval creëer je met het weglaten van een baan een zogenaamd ‘gat in je CV’. Daar moet je dan wel een verklaring voor hebben. Je kunt met je CV best wat spelen door de nadruk te verschuiven. Waak echter voor onwaarheden: je brengt jezelf in een erg lastig parket als er doorgevraagd wordt naar de wereldreis die je nooit gemaakt hebt.

Voordelen van een nieuwe baan
Jobhoppen is natuurlijk niet per definitie slecht. Na een paar jaar is het heel gebruikelijk om je carrière te evalueren. Ben je tevreden met je baan en de arbeidsvoorwaarden? Of zou het zinvol zijn om eens wat om je heen te kijken? Het grote voordeel van een nieuwe baan is dat je weer opnieuw kunt gaan onderhandelen over je salaris. Waar je bij je huidige werkgever misschien niet verder komt dan inflatiecorrectie, is een nieuwe werkgever die je graag wil hebben soms bereid heel diep in de buidel te tasten. Daar heb je dan weer jarenlang financieel profijt van!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Een baan zoeken
Op naar je eerste baan
CV en sollicitatiebrief
Het sollicitatietraject – Sollicitatietips


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken