Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kapitaalverzekering en belastingheffing

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 30 juli 2008
Kapitaalverzekeringen hebben een glorietijd gehad. Vroeger, toen iedereen nog belastingvrij kon sparen gingen de polissen als warme broodjes over de toonbank. Spaarplannen, studiesparen, er waren talloze producten verkrijgbaar die gebruik maakten van de vrijstelling. Veel van die verzekeringen blijken nu overigens te vallen onder de noemer ‘woekerpolis’.

Inmiddels is het belastingvrij sparen beperkt tot sparen voor de aflossing van je hypotheek of voor je oudedag. Met een gewone kapitaalverzekering, bedoeld als appeltje voor de dorst of voor de studie van de kinderen, bouw je geen belastingvrij kapitaal meer op.

Sparen voor hypotheekaflossing
Als je spaart voor de aflossing van je hypotheek kun je kiezen: doe ik dat belastingvrij in een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), of doe ik dat in een zogenaamde ‘box 3-polis’. Dat laatste houdt in dat er geen gebruik gemaakt wordt van de vrijstelling en de waarde van de polis net als iedere kapitaalverzekering meegenomen wordt bij het bepalen van de vermogensrendementsheffing.

Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW)
Door de keuze voor een KEW lever je een stuk vrijheid en flexibiliteit in. De uitkering van een KEW moet verplicht gebruikt worden om je hypotheek mee af te lossen – wat door de bijleenregeling gevolgen kan hebben voor je renteaftrek. Overigens is de vrijstelling voor een KEW niet onbeperkt: je kunt er per persoon maximaal 145.000 euro (2008) belastingvrij mee ontvangen. Betaalt je KEW meer uit, dan wordt het rendement in het deel boven de vrijstelling belast. In box 1, dus tegen jouw progressieve belastingtarief.

Box 3-polis
Komt jouw kapitaalverzekering in box 3, dan betaal je over de waarde ervan vermogensrendementsheffing. Tenminste, voor zover je totale vermogen uitstijgt boven het heffingvrije vermogen van 20.315 euro (2008) per persoon. Tot die grens betaal je geen belasting over je kapitaal, en dus ook niet over de waarde van je kapitaalverzekering. Omdat je een kapitaalverzekering tijdens de looptijd kunt ‘verhuizen van box’ is het vaak interessant om de polis in eerste instantie in box 3 te plaatsen en later eventueel alsnog als KEW aan te merken. Moet je natuurlijk wel goed de waarde in de gaten houden.

De vermogensrendementsheffing in box 3 bedraagt 1,2 procent over je gemiddelde vermogen. Het maakt niet uit hoeveel rendement je werkelijk maakt op je geld, het fictieve rendement waarmee gerekend wordt is 4 procent. Daarover is het vaste belastingpercentage 30 procent - zo kom je op een heffing van 1,2 procent.

Oud-regime polissen
Voor oude spaar polissen, die zijn afgesloten in de tijden van oude fiscale regimes, zijn extra vrijstellingen. Het zou immers niet eerlijk zijn om een polis die is afgesloten onder een fiscaal regime waarin deze belastingvrij was opeens te gaan belasten. Daarom is het belangrijk om bij eventuele wijzigingen in die oude polissen goed in de gaten te houden of die de vrijstelling niet laten vervallen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Balkenende: Nieuwe WAO-uitkering gaat omhoog

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet