Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

"Kapitaalverzekering eigen woning vaak nadelig"

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 8 februari 2006
Een kapitaalverzekering eigen woning pakt vaak nadelig uit voor de consument. De kosten blijken in veel gevallen hoger dan het fiscale voordeel. Dat zegt onderzoeksbureau Independer op basis van onderzoek. Jaarlijks schaffen 100.000 mensen een dergelijke verzekering aan.

Veel mensen kiezen bij het afsluiten van een hypotheek ook voor een kapitaalverzekering eigen woning (KEW). Hiermee kunnen ze belastingvrij een spaarpot opbouwen om de hypotheek aan het eind van de rit ineens te kunnen aflossen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van beleggingen. Deze verzekeringen zijn populair omdat de maandlasten lager zijn. Independer onderzocht de opbrengsten van de KEW van 25 verzekeraars. De conclusie van het onderzoek is opmerkelijk. Geen enkele verzekeraar behaalt namelijk het beloofde eindkapitaal. "In het geval van een lening van 200.000 euro en een looptijd van 30 jaar, is het meest gunstige resultaat 179.000 euro", zegt Edmond Hilhorst van Independer in NOVA.

Weinig profijt
"Het grote verschil in netto eindkapitaal wordt veroorzaakt door de hoge kosten die worden ingehouden, waaronder de provisie van de tussenpersoon. Deze zijn van grote invloed zijn op de te behalen eindstand. Alleen wanneer de provisie van de tussenpersoon terugvloeit naar de verzekering, kan een KEW voordelig zijn", zo concludeert het onderzoeksbureau. "Helaas zullen maar weinig consumenten profijt hebben van een KEW, want de provisie op dit product wordt zelden teruggeven aan de klant".

Aan een KEW zitten dus veel kosten. Zo betalen huizenbezitters een bedrag als ze geld storten en zijn er jaarlijks terugkerende beheer- of administratiekosten en fondskosten. Niet alle stortingen komen daardoor in de spaarpot terecht.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Kosten Koper; wat kost je dat?
Huizenprijs bepaald door veel factoren
Aankoop kosten bestaande woning
Huis Kopen; makelaar of niet?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht