Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De keerzijde van de crisis

Auteur: Ivo van Vugt Donderdag 30 oktober 2008
De huidige kredietcrisis zal nog lang nadreunen in de wereldeconomie. Ook Nederland zal daar niet aan ontkomen en de gevolgen in de portemonnee gaan voelen. Maar een wijs man heeft ooit gezegd; ďElk nadeel heb zijn voordeelĒ. En die vlieger gaat ook in deze crisisperiode op.

De afgelopen maanden zijn een aantal zaken duidelijk naar voren gekomen tijdens de kredietcrisis waar Nederland zijn voordeel mee kan gaan doen, of reeds doet. We noemen er een aantal op.

Bewustwording
Hoewel voor veel Nederlanders het dagelijks leven gewoon doorgaat, zal iedereen er vroeg of laat iets van merken. Belastingen kunnen gaan stijgen en inkomens kunnen worden bevroren. Dit zal betekenen dat er voor veel Nederlanders minder te besteden valt. Dit geeft misschien een stukje bewustwording van het feit, dat het niet allemaal zo vanzelfsprekend is wat wij in Nederland hebben. Wij hebben de afgelopen jaren goed geprofiteerd van de dikke jaren en nu betaalt de consumptiemaatschappij de prijs.

Overheid is betrouwbaar
De overheid blijkt tijdens de kredietcrisis een erg betrouwbare partner en laat de burger niet zomaar in de kou staan. De balans tot nu toe is dat er garantstellingen zijn voor maximaal 200 miljard euro en er is een bufferpotje van 20 miljard euro beschikbaar. Het geld wordt niet zomaar weggegeven, maar uitgeleend met interest en zeggenschap in de schuldenaars. De Ďburgerí zal er dus beter van moeten gaan worden.

Extern toezicht door overheid
Overigens is het wel diezelfde overheid die onvoldoende toezicht heeft gehouden op de financiŽle wereld. De financiŽle instellingen konden doen en laten wat ze wilden met alle gevolgen van dien. Het blijkt wel, dat de controle en het handhaven van de regels in de toekomst een absolute must is om een goedwerkend financieel systeem te hebben.

Interne zeggenschap door overheid
De overheid leent bedrijven in nood geld en krijgt daar rente en zeggenschap voor terug. Deze zeggenschap uit zich in het afschaffen van extreme en nutteloze bonussen bij grote en belangrijke beslissingen. Hoewel dit gevaarlijk voor de vrije markteconomie is, is dit wel een echte interne controle op een bedrijf.

Nederland toont zich sterk
Het blijkt dat de Nederlandse overheid niet alleen betrouwbaar is voor de eigen onderdanen, maar ook een sterk en leidend imago naar de buitenwereld laat zien. Het standvastige optreden van de minister van FinanciŽn bij de overname van Fortis en de kapitaalsinjecties in ING en Aegon laten een sterke indruk achter. Nederland neemt echt het voortouw in beslissingen en kan zo in de toekomst aantrekkelijker worden voor buitenlandse financiŽle instellingen.

Huizenprijzen stabiel
De snelle groei van de huizenprijzen is reeds enkele jaren wat afgezwakt, maar de huizen zijn onder andere door de hypotheekrenteaftrek en de voorheen zo gemakkelijke verstrekking momenteel toch erg duur. De huizenmarkt zal niet direct inzakken, want er is nog altijd meer (verborgen) vraag dan aanbod van huizen. Maar misschien komt er wel een kleine correctie naar beneden en komt er meer beweging in de huizenmarkt.

Olieprijzen dalen
De olieprijs was een weg naar boven begonnen die niet te stuiten leek. Nu is de prijs van een olievat in enkele maanden gehalveerd. Dit komt omdat er wordt verwacht dat er minder vraag naar olie zal zijn bij een (naderende) recessie. De benzineprijs daalt dus ook.

Ontluchten van beurs
Elke tien jaar lijkt het wel of er een generatie op de beurs weer compleet verkeerd investeert en bedrijven veel te hoog waardeert. Het teveel aan lucht moet dan even uit de beurs Ė gelijk aan de uiteengespatte internetbubbel in 2000. De beurs is dus gťťn goede graadmeter voor een langdurige economie, maar ín graadmeter voor de korte termijn.

Rotte appels eruit
De banken die werkelijk omvallen (zoals Lehman Brothers) waren niet echte gezonde bedrijven. Er werd veel gehandeld in gebakken lucht. Misschien is het wel goed als dergelijke bedrijven er niet meer zijn en er een gezonde concurrentie is als de crisis voorbij is. Minister Bos wil echter ook alleen maar de gezonde bedrijven een lening uit het fonds van 20 miljard euro verstrekken.

Toekomst
Over een aantal jaar zullen er vast meer goede dingen uit zijn voortgekomen. Uiteindelijk heeft de hele wereld een lesje geleerd en zullen de afschrijvingen die banken moesten doen op investeringen misschien niet geheel terecht zijn. Ook zullen de slechte bedrijven niet meer bestaan en zal er door handhaving en overheidscontrole misschien een eerlijke en goede marktwerking zijn.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet