Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kiezen voor hogere spaarrente buitenlandse bank?

Auteur: Annette Zeelenberg Donderdag 25 januari 2008
In de Top Vijf van hoogste spaarrentes komt al tijden geen enkele Nederlandse bank meer voor. Het zijn de buitenlandse spaarbanken die de hoogste spaarrentes bieden. Vorig jaar trokken onder meer de Turkse spaarbanken veel nieuwe klanten aan. Toch zijn er nog heel wat spaarders die wantrouwend staan tegenover deze banken. Zonde en onnodig, zo blijkt.

Wie de afgelopen tijd de rentestaatjes bekeken heeft, kon zien dat de banken met buitenlandse namen de mooiste rentepercentages bieden. De uit Turkije afkomstige Yapi Kredi Bank biedt bijvoorbeeld een spaar rente 4,5 procent en de eveneens Turkse AK Bank 4,55 procent. In vergelijking met de spaarrentes van de Nederlandse banken zijn dat percentages om van te smullen. ING, Postbank, Fortis en SNS Bank staan met percentages tussen 2,4 tot circa 3 procent helemaal onderaan in het spaarrente overzicht.

Andere toprentes zijn te vinden bij The Economy Bank (TEB) (4,5%), Credit Europe Bank (4,50%), AK Bank (4,55%) en de Garanti Bank (4,10%). Ook dit zijn banken van Turkse komaf. Argenta (4,25%) komt uit België en de Amsterdam Trade Bank (ATB) (4,5%) is van oorsprong Russisch.

Veilig?
De echt geldbewuste consument stapt natuurlijk direct over naar een bank met een dergelijke spaarrente, ook al heeft die bank een exotische naam. Of toch niet? ‘Het gaat immers om een relatief onbekende bank en je weet maar nooit of dat wel veilig is’, zo redeneren heel wat spaarders. Dat blijkt een redernering die geen hout snijdt. “De vestigingen van buitenlandse banken in Nederland staan allemaal onder streng toezicht”, legt een medewerker van de Nederlandse Bank (DNB) uit. “Banken uit landen buiten Europa vallen onder het toezicht van DNB. Komt een bank uit een lidstaat van de Europese Unie, dan valt die onder het toezicht van de Centrale Bank van het betreffende land”. De regelgeving hiervoor is in heel Europa op grote lijnen gelijk. Dus met het toezicht zit het wel goed.

Garantie op spaargeld
Maar wat gebeurt er als je spaarbank failliet gaat. Is je geld dan veilig? Ja. Want dan is er altijd nog het depositogarantiestelsel . Spaarders krijgen van DNB maximaal 20.000 euro plus 90 procent van het bedrag tussen 20.000 en 40.000 euro terug. In totaal dus maximaal 38.000 euro. Deze Nederlandse regeling geldt voor alle banken die onder toezicht van DNB staan (Nederland en landen buiten Europa), dus ook de Turkse banken en bijvoorbeeld de Russische AT Bank.

Let op andere garantieregelingen!
Banken uit de landen van Europese Unie, zoals de Belgische Argenta bank, vallen dus niét onder het Nederlandse garantiestelsel. Maar ook dat hoeft geen reden te zijn om deze bank links te laten liggen. Europese regelgeving verplicht alle Europese landen tot een garantiestelsel voor spaarders dat minimaal 20.000 euro uitkeert. Enig nadeel is dat dit bedrag per land kan verschillen. De Belgische Collectieve Garantieregeling keert bijvoorbeeld maximaal 20.000 euro uit. Dat is toch een stuk minder dan de maximale uitkering van DNB (38.000 euro).

Checken
Wil je een bedrag van meer dan 20.000 euro op een Nederlandse rekening van een bank uit Europa storten? Dan is het dus verstandig om na te gaan onder welke garantieregeling de bank valt en hoe hoog de maximale uitkering is. Maar realiseer je ook dat het gaat om een voorzorgsmaatregel voor het worst-case-scenario. Faillissementen van Europese banken komen maar zelden voor. Al met al lijkt de boodschap duidelijk: profiteer van die hogere rente!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet