Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kiezen voor hogere spaarrente buitenlandse bank?

Auteur: Annette Zeelenberg Donderdag 25 januari 2008
In de Top Vijf van hoogste spaarrentes komt al tijden geen enkele Nederlandse bank meer voor. Het zijn de buitenlandse spaarbanken die de hoogste spaarrentes bieden. Vorig jaar trokken onder meer de Turkse spaarbanken veel nieuwe klanten aan. Toch zijn er nog heel wat spaarders die wantrouwend staan tegenover deze banken. Zonde en onnodig, zo blijkt.

Wie de afgelopen tijd de rentestaatjes bekeken heeft, kon zien dat de banken met buitenlandse namen de mooiste rentepercentages bieden. De uit Turkije afkomstige Yapi Kredi Bank biedt bijvoorbeeld een spaar rente 4,5 procent en de eveneens Turkse AK Bank 4,55 procent. In vergelijking met de spaarrentes van de Nederlandse banken zijn dat percentages om van te smullen. ING, Postbank, Fortis en SNS Bank staan met percentages tussen 2,4 tot circa 3 procent helemaal onderaan in het spaarrente overzicht.

Andere toprentes zijn te vinden bij The Economy Bank (TEB) (4,5%), Credit Europe Bank (4,50%), AK Bank (4,55%) en de Garanti Bank (4,10%). Ook dit zijn banken van Turkse komaf. Argenta (4,25%) komt uit België en de Amsterdam Trade Bank (ATB) (4,5%) is van oorsprong Russisch.

Veilig?
De echt geldbewuste consument stapt natuurlijk direct over naar een bank met een dergelijke spaarrente, ook al heeft die bank een exotische naam. Of toch niet? ‘Het gaat immers om een relatief onbekende bank en je weet maar nooit of dat wel veilig is’, zo redeneren heel wat spaarders. Dat blijkt een redernering die geen hout snijdt. “De vestigingen van buitenlandse banken in Nederland staan allemaal onder streng toezicht”, legt een medewerker van de Nederlandse Bank (DNB) uit. “Banken uit landen buiten Europa vallen onder het toezicht van DNB. Komt een bank uit een lidstaat van de Europese Unie, dan valt die onder het toezicht van de Centrale Bank van het betreffende land”. De regelgeving hiervoor is in heel Europa op grote lijnen gelijk. Dus met het toezicht zit het wel goed.

Garantie op spaargeld
Maar wat gebeurt er als je spaarbank failliet gaat. Is je geld dan veilig? Ja. Want dan is er altijd nog het depositogarantiestelsel . Spaarders krijgen van DNB maximaal 20.000 euro plus 90 procent van het bedrag tussen 20.000 en 40.000 euro terug. In totaal dus maximaal 38.000 euro. Deze Nederlandse regeling geldt voor alle banken die onder toezicht van DNB staan (Nederland en landen buiten Europa), dus ook de Turkse banken en bijvoorbeeld de Russische AT Bank.

Let op andere garantieregelingen!
Banken uit de landen van Europese Unie, zoals de Belgische Argenta bank, vallen dus niét onder het Nederlandse garantiestelsel. Maar ook dat hoeft geen reden te zijn om deze bank links te laten liggen. Europese regelgeving verplicht alle Europese landen tot een garantiestelsel voor spaarders dat minimaal 20.000 euro uitkeert. Enig nadeel is dat dit bedrag per land kan verschillen. De Belgische Collectieve Garantieregeling keert bijvoorbeeld maximaal 20.000 euro uit. Dat is toch een stuk minder dan de maximale uitkering van DNB (38.000 euro).

Checken
Wil je een bedrag van meer dan 20.000 euro op een Nederlandse rekening van een bank uit Europa storten? Dan is het dus verstandig om na te gaan onder welke garantieregeling de bank valt en hoe hoog de maximale uitkering is. Maar realiseer je ook dat het gaat om een voorzorgsmaatregel voor het worst-case-scenario. Faillissementen van Europese banken komen maar zelden voor. Al met al lijkt de boodschap duidelijk: profiteer van die hogere rente!


11 reacties verbergen

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 


Reacties:

Naam: j.f.c.van tol
Bericht: Bedankt oor de tip betreffende de (lagere) bankrarantie van Argenta.  
Overigens heeft Argenta afgelopen week de rente verlaagd naar 4 % De TEB geeft inmiddels 4,6 %. De Garantibank geeft voor 2 jaar vast 5%.

Naam: Jack Voogt
Bericht: Er is een Nederlandse bank die 8,75 % geeft op een 1-jaars termijn deposito. Waarom die niet in het lijstje voorkomt ? Geen idee. Ik heb het over RaboPlus in New Zealand, een 100 % internetbank en dochter van de Rabo Bank.

Naam: vdlist
Bericht: Staat de Rabo garant voor New Zeeland en zo ja, tot welk bedrag. Waarom staat Fortis ASR niet in de lijst?

Naam: fred
Bericht: In New Zealand hebben ze geen hoge rente voor de Euro.  
Je neemt dus een valuta risico

Naam: Fred
Bericht: Als je veilig wil sparen dan moet je iets minder dan 20000 c.q. 40000 euro inleggen. Je krijgt in dat geval ook de lopende rente terug die is opgebouwd tot het moment van failliet gaan.

Naam: Mathijs
Bericht: Wie heeft er een spaarrekening via Rabobank plus nieuw zeeland lopen en kan mij voorzien van adviezen?  
Mathijs

Naam: Paul Marcelis
Bericht: Graag hoor ik ook over een spaardeposito in Nieuw-Zeeland via de Rabobank

Naam: gerda
Bericht: Heeft de Bank of New Zealand ook deze hoge rente op een 1 jarig termijn deposito of is dat alleen maar de RaboPlus.  
En veilig sparen geldt dat voor € 20000 p.p.  
En belasting betalen hoe gaat dat dan??  
Wordt dat in Nieuw Zeeland betaald of in Nederland.  
Zijn er nog meer belangrijke dingen die je behoor te weten voor je aan zoiets begint, of brengt het veel risico met zich mee voor iemand die onervaren is.

Datum: 25-9-2009 19:18:49
Naam: Kiril
Bericht: Hahah het wordt hier geen enkele voorbeeld van een hooge spaarrente genoemd...  
dus ik heb mijn twijfels over de naam van dit artikel..

Datum: 9-2-2014 23:36:45
Naam: Frans
Bericht: Hierbij het antwoord wat ik kreg van de Rabo New Zealand:  
 
 
Thank you very much for your email regarding PremiumSaver.  
 
We do appreciate your interest, however in order to open an account with RaboDirect New Zealand our terms and conditions require that you are a New Zealand tax resident and hold New Zealand residential and postal addresses, as well as a transactional bank account in New Zealand.  
 
Based on the information provided, you would not be eligible to open an account with us at this time. However, if your circumstances change and you are able to meet the above criteria, you are welcome to apply for an account by visiting www.rabodirect.co.nz and clicking "Apply Now".

Datum: 14-2-2014 17:53:42
Naam: Frans
Bericht: Informatie over Akbank  
 
Akbank N.V. is juridisch gefuseerd met haar Duitse dochterbank Akbank AG. Door deze fusie heeft Akbank N.V. haar bancaire werkzaamheden in Nederland beëindigen en haar hoofdkantoor in Amsterdam is per 31 mei 2012 gesloten. Per 2 januari 2012 is Akbank N.V. dan ook gestopt met het accepteren van nieuwe klanten of aanvragen voor openen van nieuwe rekeningen of termijndeposito's. De bankrelatie met bestaande klanten is door Akbank N.V. opgeheven. Eventueel openstaande saldi en renterechten zijn uitbetaald naar de opgegeven tegenrekening. Het opheffingsproces vond plaats van 30 januari 2012 tot 13 april 2012. Akbank N.V. (Akbank) startte haar activiteiten in november 2001 nadat door De Nederlandsche Bank de benodigde vergunning werd verleend. Akbank N.V. was dus een Nederlandse bankinstelling onderworpen aan de Nederlandse toezichtswetgeving. Akbank N.V. is een 100% dochteronderneming van Akbank T.A.S., de grootste commerciële bank in Turkije met meer dan 600 filialen. Akbank T.A.S., opgericht in 1948, maakt deel uit van één van de leidende industriéle en financiële conglomeraten in Turkije, de Sabanci Group. Akbank N.V. richt zich met name op corporate banking activiteiten en handelsfinancieringen voor hoofdzakelijk handelstransacties tussen de EU en Turkije. Daarnaast bood AKbank spaarproducten voor de Nederlandse particuliere markt. Het hoofdkantoor was gevestigd in Amsterdam.

Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet