Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kinderen en verzekeringen

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 7 mei 2009
Voor een stel dat voor het eerst een kind krijgt staat de wereld vaak op zín kop. Op welke manier, dat is voor iedereen anders. De ťťn schrikt van de verantwoordelijkheid, de ander realiseert zich dat er een stuk vrijheid weg is, een volgende zweeft eigenlijk alleen maar op een roze of blauwe wolk van gelukzaligheid. De vraag hoeveel kosten kinderen met zich meebrengen wordt niet vaak gesteld. Dat is verstandig: je zou er behoorlijk van kunnen schrikken. Voor de meesten is dat gelukkig ook helemaal niet relevant.

Wel is het verstandig om bij gezinsvorming goed stil te staan bij een aantal financiŽle zaken. Zo zijn er op verzekeringsgebied verschillende dingen die goed geregeld moeten worden.

Allereerst is het voor de aansprakelijkheidsverzekering van belang om door te geven dat er kinderen zijn. Als ouder ben je automatisch aansprakelijk voor schade die je kind aanricht (tot een bepaalde leeftijd). Die zogenaamde risicoaansprakelijkheid wordt gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering. Dan moet de verzekeraar echter wel weten dat er kinderen zijn. Vaak is er voor een gezin met kinderen dan ook sprake van een iets hogere premie. Hetzelfde geldt ook voor je rechtsbijstandverzekering.

Denk ook goed na over de overlijdensrisicodekking. Zolang je met zín tweetjes bent en beiden een eigen inkomen hebt ben je misschien niet zo bezig met de financiŽle gevolgen van het overlijden van je partner. Op het moment dat er kinderen zijn verschuiven de werk- en inkomensverhoudingen vaak. Zou ťťn van beiden er alleen voor komen te staan, dan is het erg prettig als er financieel geen grote problemen ontstaan. Vraag je daarom eens af wat hoe het financiŽle plaatje er dan uit komt te zien.

Lange tijd was het populair om een studieverzekering af te sluiten voor pasgeboren kinderen. In de tijd dat je nog belastingvrij kon sparen voor ieder willekeurig doel was dat fiscaal zeker interessant. Inmiddels heeft een dergelijk spaarplan geen fiscaal voordeel meer. Bovendien bleek het bij een aantal van deze studiespaarplannen eigenlijk om woekerpolissen te gaan. De inleg was per maand beperkt, maar de kosten bijzonder hoog.

Net als volwassenen moeten ook kinderen verplicht verzekerd zijn voor ziektekosten. Zodra de kleine geboren is dien je dan ook de gegevens zo snel mogelijk door te geven aan je ziektekostenverzekeraar. Voor de basisverzekering betaal je voor kinderen tot 18 jaar geen premie. Bij veel verzekeraars is de aanvullende dekking overigens ook gratis, waarbij het logisch is dat deze dekking gelijk is aan die van de ouders. Wordt een kind 18 jaar, dan moet het zelfstandig verzekerd worden.

Tot slot aandacht voor de uitvaartverzekering. Als je besloten hebt dat je de uitvaartkosten van je gezinsleden verzekerd wilt hebben, dan is het van belang hierbij ook de kinderen mee te nemen. Vaak zijn kinderen gratis meeverzekerd op een uitvaartpolis. Je kunt er echter ook voor kiezen direct een eigen polis voor ze af te sluiten. Hoe jonger men is, hoe lager immers de premie.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Bespaar op je verzekeringen!
Verzekeringen niet altijd even zinvol
Wanbetalers zorg harder aangepakt
Verzekeringsmarkt moet transparanter (Deel 1)
Vijf tips voor mensen met een woekerpolis

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet