Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kinderen zijn duur: sparen maar!

Auteur: Mister Money vrijdag 9 december 2011
Dat kinderen heel wat kosten met zich meebrengen is bekend. Voor jonge stellen die moeite hebben om alle vaste lasten op te brengen, kan dat zelfs reden zijn om hun kinderwens nog even uit te stellen. Een oplossing kan zijn om op tijd te beginnen met sparen voor je (toekomstige) kinderen.

Kinderen brengen heel wat kosten met zich mee. Denk alleen al aan de kosten die je vóór de geboorte maakt. De aanschaf van een baby-uitzet loopt vrij gemakkelijk in de duizenden euro’s. En begint de jonge spruit eenmaal te groeien, dan komen er steeds meer kosten bij. Van luiers en kleding tot aan de kosten voor kinderopvang toe. De kostbaarste tijd breekt echter pas na zo’n 18 jaar aan, als je kind gaat studeren. Een HBO- of universitaire studie kost je per kind jaarlijks bijna tweeduizend euro aan collegegeld en boeken.

Tegemoetkomingen
Natuurlijk zijn er voor ouders allerlei tegemoetkomingen zoals het kindgebonden budget en de kinderbijslag. Er bestaan allerlei heffingskortingen voor gezinnen zoals de kinderkorting en de combinatiekorting. En voor gezinnen met een laag inkomen zijn er speciale subsidies (kijk op: www.grijpjekansen.nl) Ook krijgt je kind studiefinanciering als het gaat studeren. Maar al met al kost een kind je toch een klein vermogen.

Fiks percentage van je inkomen
Het CBS heeft berekend dat je er gemiddeld 20 procent in koopkracht op achteruit gaat na de geboorte van je eerste kind. Dit komt niet alleen door de hogere kosten, maar ook doordat één van de partners meestal (tijdelijk) minder gaat werken. Hoeveel je werkelijk uitgeeft aan je kinderen is niet zomaar te zeggen en ook afhankelijk van je eigen wensen. Voor een kinderkamer kun je immers net zo goed 250 euro als 2.000 euro uitgeven.

Vooruit denken: sparen
Wie plannen voor een gezinsuitbreiding heeft en nu al van een krappe beurs leeft, doet er goed aan om te sparen voor de dure periodes. Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter. Wie wil sparen voor zijn of haar kind heeft veel mogelijkheden. Veel mensen kiezen voor een gewone spaarrekening want die biedt veel flexibiliteit. Maar dat is zeker niet je enige optie. Er bestaan veel meer spaarvormen die je soms ook een hoger rendement opleveren. Meer weten? Lees Sparen voor je kind: de mogelijkheden

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Sparen, wat zijn de mogelijkheden?
Depositogarantiestelsel - Wat is het en hoe werkt het?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet