Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kinderspaarrekeningen: dure presentjes!

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) woensdag 12 december 2012
Als liefhebbende (groot)ouder wil je vooral dat je (klein)kind financieel een goede start kan maken in het leven. Daarom open je vlak na de geboorte van het schatje zo’n leuke kinderspaarrekening bij je bank. Je krijgt er de mooiste kindercadeaus bij – wat wil je nog meer. Vervolgens boek je iedere maand een bedrag over naar de rekening, anders komt er nooit een behoorlijk spaarsaldo.

Dan komt er een moment dat je op het afschriftje ziet wat de rente vergoeding op die leuke kinderspaarrekening is. In onze vergelijking van spaarrentes bij ‘Sparen voor kind’ kun je de rente van jouw bank vergelijken met die van andere banken. Hier zie je al snel dat andere banken vaak een hogere rente bieden. 

De duurzame banken (ASN Bank en Triodos) geven mooie rentes bij maatschappelijk verantwoorde rekeningen. Van deze kinderspaarrekeningen kun je geen gelden opnemen tot de 18-jarige leeftijd van het kind, tenzij je aantoont dat het voor studiekosten is. Dat kan een voordeel zijn: je bent niet geneigd het spaargeld te gebruiken voor andere uitgaven dan de beoogde financiële toekomst van je zoon of dochter. Als je flexibiliteit wilt in de geldstromen van je hele gezin is dat echter niet zo wenselijk.

Net als de reguliere spaarrekeningen daalden de spaarrentes op kinderspaarrekeningen het afgelopen jaar fors. Toch bieden veel banken nog steeds een hogere rente voor kinderspaarrekeningen dan voor reguliere spaarrekeningen. Dat zegt veel over het rentebeleid bij jeugdspaarrekeningen. Dat hangt kennelijk helemaal niet helemaal af van de algemene rentestand. In goede rentetijden maken de banken op deze rekeningen een grote marge, in mindere rentetijden zou het zelfs kunnen dat ze er wat op moeten inleveren. Dat compenseren ze dan wel weer in tijden van hoge rentes.

In die periodes is een kinderspaarrekening qua rente eigenlijk helemaal niet interessant. Maar ja, de cadeautjes zijn zo leuk... Zomaar een rekenvoorbeeld met extremen. We storten 18 jaar lang € 25 per maand op een spaarrekening. Bij een rentepercentage van 1,8% is het eindsaldo € 6.197 – bij een rentepercentage van 2,3% kom je bijna € 500 hoger uit: € 6.679. Dat presentje dat je kreeg bij die leuke kinderspaarrekening was dus eigenlijk best duur!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet