Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Koersverlies grotere domper dan gedacht

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 15 maart 2006
Nederlandse beleggers reageren veel heftiger op een daling van een beurskoers, dan op een vergelijkbare stijging. De reactie op koersverlies is bijna drie keer zo groot als op een koerswinst. Dat concluderen het Centraal Plan Bureau (CPB) en De Nederlandsche Bank (DNB) na een gezamenlijke studie.

Voor iedere euro koersverlies op de aandelenportefeuille nemen de besparingen met ruim 20 cent toe en verminderd de consumptie. Een koerswinst van een euro leidt daarentegen slechts tot 8 cent minder besparingen.

Vooral bij koersverliezen van aandelen reageren beleggers heftig. Deze leiden tot extra besparingen om het geslonken vermogen weer op peil te brengen. Koerswinsten zorgen voor minder heftige reacties. De winst leidt niet tot extra grote uitgaven. Beleggers houden het extraatje liever aan als appeltje voor de dorst. Over het algemeen zijn huishoudens dus vooral voorzichtig in hun reacties. Overigens is daarvan niet alleen sprake bij aandelenkoersen. Ook bij huizenprijzen constateerden de onderzoekers een sterkere reactie bij prijsdalingen dan bij prijsstijgingen.

Juist dit gedrag heeft er voor gezorgd dat de consumptie in de jaren 2001 tot 2005 aanzienlijk is gedrukt, menen DNB en CPB. In die periode steeg de consumptie met minder dan 0,5 procent per jaar. Die tegenvallende consumptiecijfers zijn dan ook de aanleiding van dit onderzoek geweest.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet