Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Je eerste huis kopen: Koop geen kat in de zak!

Auteur: Mister Money donderdag 19 december 2013
Als je een huis gaat kopen wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je nieuwe woning in perfecte staat is en dat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Een bouwtechnische keuring kan je dan enige zekerheid geven. Maak je deze kosten liever niet, informeer dan altijd vóóraf bij de verkoper naar eventuele gebreken. Als koper heb je namelijk een onderzoeksplicht.

Vooral aan oudere huizen, maar ook aan nieuwbouwhuizen, kan nog al wat mankeren. Het onderhoud is verwaarloosd of er zijn mankementen als houtrot of lekkages ontstaan. Vaak zijn deze gebreken met het blote oog niet eens waar te nemen. Denk aan een lekkage als het niet regent, verrotte kozijnen die zijn overgeschilderd of een verzakte vloer die amateuristisch is hersteld.

APK voor de woning
Een bouwtechnische aankoopkeuring brengt verborgen gebreken op tijd aan het licht en geeft je een indruk van de staat van onderhoud. Daarnaast wordt in het rapport vermeld welke kosten je in de komende jaren kunt verwachten aan herstel en onderhoud van de woning. Zo weet je dus precies waar je aan toe bent!

Sterke onderhandelingspositie
Een ander voordeel is dat je met een keuringsrapport sterker staat in de onderhandelingsgesprekken met de verkoper. Je kunt bijvoorbeeld eisen dat gebreken eerst hersteld moeten worden op kosten van de verkoper, of inzetten op een lagere verkoopprijs.

Geen keuring, goed informeren
Spaar je de kosten* van een aankoopkeuring liever uit, dan is het zaak om bij de verkoper vooraf goed te informeren naar eventuele gebreken. Uiteraard is de verkoper verplicht om jou over die gebreken in te lichten. Dat is zelfs wettelijk zo geregeld via de mededelingsplicht voor verkopers. Maar dat geldt alleen voor verbórgen gebreken. Verzwijgt de verkoper deze verborgen gebreken bewust, dan kun je hem daar later voor aansprakelijk stellen.
* Minimaal €294 voor een eengezinswoning. (bron: VEH)

Onderzoeksplicht voor de koper
Maar dat betekent niet dat jij als koper niets hoeft te doen. Sinds 1992 hebben (aspirant) kopers namelijk ook een plicht: de onderzoeksplicht. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor gebreken die vooraf duidelijk zichtbaar zijn. Let daarom goed op tijdens de bezichtigingen en schakel desnoods een deskundige (makelaar) in.

Let op! De melding- en onderzoeksplicht gelden niet alleen voor gebreken aan de woning, maar ook voor erfdienstbaarheden zoals het recht van overpad dat op een kavel kan rusten.

Tip: Hou een bedrag in depot!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Je eerste huis kopen: Woning zoeken én vinden!
Je eerste huis kopen: Het koopcontract
Je eerste huis kopen: Op welke kosten moet je rekenen?
Je eerste huis kopen: Tips voor de onderhandelingen
Je eerste huis kopen: Hoe bepaal je de prijs?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht