Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Koopkracht daalt voor iedereen dit jaar

Auteur: Mister Money Woensdag 20 januari 2010
Dit jaar moet bijna iedereen een stapje terug doen. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) naar aanleiding van een berekening. Waar in 2009 de meeste huishoudens er nog in koopkracht op vooruit gingen, daalt de koopkracht dit jaar ook voor hen.

Over enkele dagen vallen de eerste loonstrookjes weer op de deurmat. Bij velen zal het nettobedrag enigszins tegenvallen. Doordat er in 2010 meer belasting wordt ingehouden, zullen werknemers die geen loonsverhoging hebben ontvangen, onder de streep minder overhouden. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt voor dit jaar een gemiddelde cao-loonstijging van 1,25 procent. Het is echter niet duidelijk wanneer deze stijging ingaat. Daarnaast zal een stijging van 1,25 procent niet voldoende zijn om de stijgende prijzen te kunnen opvangen.

Gezinnen
Huishoudens met kinderen worden in 2010 het hardst getroffen. Dit komt omdat een aantal tegemoetkomingen vanuit de overheid zijn aangepast. Bovenmodale huishoudens met kinderen onder de twaalf jaar krijgen minder kindgebonden budget. Bovendien wordt de kinderbijslag bevroren. Huishoudens met kinderen in het voortgezet onderwijs krijgen dit jaar een hoger kindgebonden budget, maar daar tegenover staat dat de Tegemoetkoming Schoolkosten geschrapt is. Lagere inkomensgroepen krijgen in 2010 ook te maken met een koopkrachtachteruitgang. Mensen die in de bijstand zitten, leveren enkele euroís per maand in. Het wordt voor deze huishoudens nog moeilijker om rond te komen.

Inkomensterugval
De becijferde koopkrachtdaling is gebaseerd op huishoudens waarvan de situatie niet verandert. Voor werknemers die hun baan in 2010 verliezen, zal de koopkrachtdaling nog veel groter zijn. Het CPB verwacht dat het aantal werklozen in 2010 zal oplopen naar 510.000, momenteel kent ons land zoín 380.000 werklozen. Het Nibud adviseert mensen dit jaar overzicht te houden op de eigen financiŽle situatie. Zo kan er sneller gereageerd worden bij een mogelijke terugval.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet