Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Koopkracht daalt in 2012

Auteur: Mister Money vrijdag 16 september 2011
De koopkracht van de meeste huishoudens zal in 2012 dalen. Gemiddeld leveren we 1 procent in, blijkt uit de Macro Economische Verkenningen die onderdeel uitmaken van de stukken van Prinsjesdag. Grootste oorzaak van de koopkrachtdaling zijn de overheidsmaatregelen, maar ook het niet aanpassen van pensioenuitkeringen aan gestegen lonen of prijzen speelt een rol.

Ondanks het verlies in koopkracht zullen de cao-lonen volgend jaar met 2 procent ongeveer net zo hard stijgen als de prijzen in de supermarkt. Toch zullen huishoudens door belastingverhogingen en bezuinigingen voor het derde achtereenvolgende jaar met een daling van de koopkracht te maken krijgen.

Kindgebonden budget
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) stelt dat met name grote gezinnen met drie of meer kinderen rekening moeten houden met een flinke achteruitgang. Als gevolg van de afschaffing van het kindgebonden budget voor het derde en daaropvolgende kind in combinatie met een bezuiniging op de kinderbijslag, zullen deze gezinnen volgend jaar tientallen euro's moeten inleveren. Kleine gezinnen met een laag inkomen zijn hier juist in het voordeel, aangezien het kindgebonden budget van het eerste kind volgend jaar met 50 en dat van het tweede kind met 6 euro stijgt.
 
Zorg
De voorgestelde maatregelen met betrekking tot de zorg treffen vrijwel iedereen en zijn daardoor van grote invloed op de koopkracht. Zo zal er met ingang van 2012 een verschuiving plaatsvinden binnen de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering. Vooral de hogere inkomens met een jaarinkomen van 50.000 euro zullen dit in de portemonnee voelen. Daarnaast zal het eigen risico per volgend jaar met 50 euro omhoog gaan, van 170 naar 220 euro per jaar. Ook de zorgpremie zal waarschijnlijk stijgen en inmiddels is bekend dat de zorgtoeslag juist licht zal gaan dalen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet