Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Koopkrachtplaatjes

Auteur: Miss Money woensdag 28 september 2011
Iedereen gaat het komend jaar aan koopkracht inleveren. Dat was de centrale boodschap van het kabinet afgelopen Prinsjesdag. Vervolgens liepen de kranten en nieuwssites over met berichten over koopkracht en wie waarop moest inleveren. Het leek haast wel een wedstrijdje welke bevolkingsgroep er het hardste op achteruitging.

Aanvankelijk waren het de grote gezinnen die het meest zouden moeten gaan inleveren. Maar zij zijn gered van een al te grote achteruitgang door de SGP die als een ware Messias het kabinet heeft overtuigd het kindgebonden budget voor deze gezinnen niet te schrappen.

Op dit moment lijkt het erop dat vooral uitkeringsgerechtigden, mensen die met vervroegd pensioen zijn en de middeninkomens er het hardst op achteruitgaan. Volgens het kabinet levert een gezin met één inkomen van twee keer modaal het meeste in.

Koopkracht is simpel gezegd het verschil tussen inkomsten en uitgaven. Als het koopkrachtcijfer positief is, stijgen de inkomsten harder dan de uitgaven en kan een gezin dus meer kopen. Is het koopkrachtcijfer van een gezin negatief, dan stijgen de uitgaven harder dan de inkomsten. En kan er dus minder worden gekocht.

Koopkracht kan dus eigenlijk dalen door twee verschillende oorzaken. Of de inkomsten dalen buiten proportioneel of de uitgaven stijgen relatief sterk. Door een opeenstapeling van maatregelen van de overheid snijdt het mes op dit moment aan beide kanten. Vandaar ook dat de koopkrachtdaling voor sommige groepen zo fors uitpakt. Voor sommige groepen is een daling van 5 procent of meer te verwachten in 2012.

Het Nibud heeft voor honderd inkomensgroepen de achteruitgang van de koopkracht berekend. Deze kunt u vinden op de website van de instelling voor budgetvoorlichting. Volgens het Nibud levert een paar zonder kinderen met een alleenverdiener die met vervroegd pensioen is het meeste in. Het gaat daarbij om maar liefst 148 euro per maand.

Volgens de koopkrachtplaatjes van het Nibud hoef ik mijzelf gelukkig nog geen zorgen te gaan maken en zal mijn koopkrachtachteruitgang beperkt blijven tot slechts enkele euro’s per maand. Benieuwd naar uw eigen inkomensachteruitgang? Check dit op de website van Nibud (www.nibud.nl).

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet