Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Je koopwoning verhuren

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 8 april 2009
Je roept het zo makkelijk: Als ik mijn woning niet verkocht krijg terwijl ik er niet meer in woon, dan verhuur ik m toch gewoon? Er zijn genoeg mensen die een woning zoeken en als ik mn kosten eruit haal ben ik allang blij. Het verhuren van je eigen woning is inderdaad een manier om de dubbele lasten te verzachten. Er zitten echter wel de nodige haken en ogen aan.

Toestemming van de hypotheekverstrekker
De eerste belemmering is je hypotheek. Volgens de voorwaarden van de hypotheek moet je ongetwijfeld toestemming vragen aan de bank om de woning te mogen verhuren. Die toestemming, daar zijn de banken niet bepaald gemakkelijk mee. Dat kun je als tegenwerking zien: als de maandelijkse lasten gewoon betaald worden, waarom zou de bank dan moeilijk doen over verhuur? De motivatie is echter heel duidelijk. De woning is voor de bank de zekerheid dat ze haar geld terug zal krijgen. Betaal jij je maandlasten niet, dan mogen ze het huis immers executeren (gedwongen verkopen). Op het moment dat er dan een huurder in de woning zit zal de opbrengst van de verkoop een stuk lager liggen dan wanneer de woning leeg opgeleverd wordt. De huurder is er niet zomaar uit te zetten; niet door jou en ook niet door de bank. Huurders hebben recht op huurbescherming en kunnen niet gedwongen worden om de woning te verlaten om dat de eigenaar (of diens bank) de woning gaat verkopen.

Voorwaarden van de hypotheek
Ben je spekkoper en krijg je de toestemming van de bank wel? Houd er dan rekening mee dat er vaak afwijkende voorwaarden gehanteerd worden voor hypotheken op verhuurde panden. Er moet doorgaans echt afgelost worden, dus geen aflossing in de toekomst. Bovendien geldt er vaak een opslag op de rente. Denk dus niet dat je quitte speelt als je de huur stelt op het hypotheekbedrag dat je nu betaalt.

Fiscale aspecten
De fiscus gaat met een verhuurde woning ook heel anders om dan met de woning waar je in woont. Het pand verhuist dan van box 1 naar box 3, de waarde wordt meegenomen bij het bepalen van de vermogensrendementsheffing. De rente van de hypotheek is niet meer fiscaal aftrekbaar. Omdat je al belasting betaalt over de waarde van de woning zijn de huurinkomsten overigens niet belast. Een Wie tijdelijk twee woningen heeft kan de leegstaande woning gedurende twee jaar onder de eigenwoningregeling houden. Dat is niet meer van toepassing wanneer de woning verhuurd wordt.

Verzekering
Vergeet niet dat je bij verhuur ook een seintje moet geven aan de opstalverzekeraar. Ook daar wordt op een andere manier gekeken naar een verhuurde woning dan naar de eigen woning. Dit vanuit de gedachte dat een huurder minder zorgvuldig met een huis omspringt dan de eigenaar.

Leegstandswet
Je ziet: het verhuren van je eigen woning gaat niet zonder slag of stoot. Wil je graag verhuren, dan kun je eens in de Leegstandswet duiken. Wanneer je op grond van deze wet een vergunning van de gemeente krijgt kun je de woning verhuren en de huur direct beindigen wanneer de woning verkocht is. Hiermee is ook het bezwaar van de bank tegen verhuur direct van tafel geveegd.


4 reacties verbergen

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 


Reacties:

Datum: 17-3-2010 23:01:34
Naam: rajen
Bericht: hoi .ik heb mijn koopwooning ,en die wil ik verhuren ,en wil voor 3jaren hier weg ,kan dat ?en de conseqwentie ?

Datum: 19-12-2010 22:51:45
Naam: pepe garcia
Bericht: Ik weet niet of het helemaal juist is wat U beschrijft. Mijn dochter woonde in het huis van haar ex-man. De huur zou wegvallen tegen de alimentatie. Toen de ex-man de hypotheek niet meer betaalde moest zij het huis uit. Haar advocaat zei in eerste instantie dat zij nooit uit het huis gezet zou kunnen worden. De praktijk was dat zij er gewoon uitmoest. Ook toen vastgesteld was dat zij als huurder gekenmerkt kon worden.Woonbescherming geldt niet meer als huur of hypotheek niet worden betaald. Misschien dat je het als huurder een half jaar kunt rekken, maar je moet eruit.

Datum: 14-5-2012 16:08:35
Naam: Gijs
Bericht: Duidelijk en goed artikel dit! Door even verder te zoeken ben ik bij http://leeghuis.nl/ gekomen en die hebben alle zaken uit handen van mij genomen. Mijn huis is verhuurt met een perfect huurcontract op basis van de leegstandwet. Bedankt!

Datum: 12-8-2013 14:56:25
Naam: ealse de Wilde
Bericht: Leuk hoor zo'n opmerking over verzekeringen, maar je hebt er niets aan als je niet aangeeft welke verzekeraar een verhuurde woning verzekerd.  
na een uurtje zoeken op het web is mijn conclusie dat niemand het doet

Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financile nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Worden de spaarrentes in 2018 negatief?
  Ja Nee Weet ik niet