Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kortende pensioenfondsen in mei bekend

Auteur: Mister Money donderdag 17 februari 2011
Welke pensioenfondsen zeer waarschijnlijk in 2012 moeten gaan korten op de pensioenuitkering, wordt in mei officieel duidelijk. Dan maakt de toezichterhouder, De Nederlandsche Bank (DNB), definitief bekend om welke fondsen het gaat.

De lijst die DNB bekend gaat maken, kan afwijken van die welke de Pensioenfederatie vrijdag publiceert. De Pensioenfedreratie heeft alle pensioenfondsen die mogelijkerwijs moeten gaan korten, opgeroepen zichzelf te melden. Ze wil hiermee voorkomen dat er onnodige onrust ontstaat over fondsen die de pensioenen waarschijnlijk moeten gaan verlagen. Dit gebeurde afgelopen zomer wel toen minister Donner van Sociale Zaken bekend maakte dat er veertien pensioenfondsen waren die zouden moeten gaan korten op de uitkeringen. Omdat Donner geen namen noemde, ontstond er speculatie over welke fondsen het zou betreffen.

Het is ook mogelijk dat er minder fondsen op de lijst staan van DNB, omdat er bij het doorrekenen van het herstelplan kan blijken dat er toch nog andere problemen zijn. Een pensioenfonds moet in 2012 de uitkeringen verlagen als tegen die tijd haar dekkingsgraad nog niet genoeg gestegen is om in 2013 de wettelijke vereiste 105 procent te bereiken. De gemiddelde dekkingsgraad is de afgelopen maanden flink gestegen. Volgens De Pensioentherometer, bedroeg de gemiddelde dekkingsgraad op 17 februari 2011 ongeveer 108 procent. Dit komt mede door de stijgende rente en aantrekkende aandelenbeurzen.

Tip: Zelf pensioen opbouwen
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlanders gemiddeld over 20.000 euro per jaar kunnen beschikken na hun pensionering. Dit geldt echter alleen als zij hun pensioen blijven opbouwen in hetzelfde tempo als ze dat nu doen. Deze 20.000 euro is opgebouwd uit bijna 10.000 euro AOW en gemiddeld 10.000 euro per jaar vanuit het pensioenfonds bij de werkgever. Wie niet via zijn werkgever pensioen opbouwt of geen werkgever heeft, kan zelf sparen voor een pensioenaanvulling via een lijfrente bij een levensverzekeraar of een bank (banksparen). Wil je zelf sparen voor je pensioen? Dan kun je op MisterMoney de rentetarieven van lijfrentes en banksparen vergelijken.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet