Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kosten Koper; wat kost je dat?

Auteur: Mister Money donderdag 10 december 2015
Bij de aankoop van een woning komt altijd veel kijken. Er zijn heel wat kosten aan verbonden. Het is niet alleen de aankoopprijs die betaald met worden, maar ook de zogenoemde "kosten koper", oftewel: K.K.. Maar wat houdt dat nu precies in? In dit artikel gaan we dieper in op de Kosten Koper.

Een woning kosten koper kopen betekent dat de kosten van de verwerving van de woning voor rekening van de koper komen. In de praktijk zullen de k.k. ongeveer 6% zijn van de aankoopprijs. Het grootste deel van deze kosten komen terecht op de rekening van de belastingdienst in de vorm van overdrachtsbelasting. Deze kosten vallen uiteen in twee delen. Enerzijds de kosten van de verwerving van de woning in eigendom (de levering) en anderzijds de kosten van de financiering welke daarmee samenhangt (de hypotheek)

De k.k. komt voor bij de aankoop van bestaande bouw. Bestaande bouw is een woning welke reeds in eigendom is van de huidige bewoner. Indien de woning nog in aanbouw is of nog gebouwd moet worden is er sprake van Vrij Op Naam (VON). De koper hoeft dan geen zorg te dragen voor de kosten van de levering van de woning. Wel dient deze de kosten van de financiering voor zijn rekening te nemen.

Kosten verwerving van de woning en financiering
Hieronder volgen kort de meest voorkomende kosten welke samenhangen met de aankoop van de woning. Daarnaast zijn er kosten die samenhangen met de hypotheek.
 • Overdrachstbelasting: De overdrachtsbelasting is nu 2 % procent. De notaris dient deze af te dragen aan de belastingdienst. Dit percentage is een vast gegeven. Het is overigens nooit helemaal duidelijk geworden waarom deze belasting wordt geheven, maar het is snel en gemakkelijk geïncasseerd, zeker bij stijgende woningprijzen.
 • Leveringsakte: De woning verandert van eigenaar. Dus alle rechten en plichten die daarmee samenhangen gaan over op de koper. De afspraken tussen koper en verkoper worden -wettelijk verplicht- vastgelegd en onderzocht door de notaris. Daar wordt een aparte akte van opgemaakt de leveringsakte of het eigendomsbewijs. Het spreekt voor zich, dat een notaris daar een bedrag voor rekent. Deze kosten hiervoor kunnen per notaris verschillen. Let altijd goed op of de opgegeven prijs in, of exclusief b.t.w. en kadasterkosten is.
 • Aankopend Makelaar: Niet iedereen neemt een makelaar in de arm om een woning te kopen. Toch kan dit verstandig zijn om divers uiteenlopende redenen. Eén ding staat voorop; een aankopend makelaar kan een hoop werk uit handen nemen. De courtage van een makelaar behoort tot de kosten van verwerving en kan per makelaar verschillen.
 • Hypotheekakte: Omdat een hypotheek en woning onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden worden de afspraken tussen de geldnemer (lees de koper) en de geldgever (lees de geldverstrekker) vastgelegd in een hypotheekakte. Deze wordt ook opgesteld en gecontroleerd door de notaris. Het passeren van de hypotheek en leveringsakte wordt doorgaans door dezelfde notaris gedaan. Zo kan er wellicht een betere prijs tot stand komen. Let altijd goed op of de opgegeven prijs in, of exclusief b.t.w. en kadasterkosten is.
 • Taxatiekosten: Om de hypotheek tot stand te laten komen, wil de geldverstrekker graag weten wat er met de hypotheekgelden wordt aangekocht en of het aan de eisen voldoet. De taxatiekosten hangen derhalve direct samen met de hypotheek en maakt onderdeel uit van de Kosten Koper.
 • Advies- en aflsuitkosten: Het is meestal niet mogelijk om zonder financieel advies een hypotheek af te sluiten. Voor het advies van een onafhankelijke financieel adviseur of een adviseur van de bank, betaal je advieskosten. Daarnaast betaal je als je de hypotheek afsluit ook atijd afsluitkosten aan de bank of hypotheekverstrekker.
Tip
Het is raadzaam om notarissen, makelaars en taxateurs te benaderen voor een offerte. Prijzen kunnen verschillen en afspraken kunnen vaak vooraf worden gemaakt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Huizenprijs bepaald door veel factoren
Aankoop kosten bestaande woning
Huis Kopen; makelaar of niet?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht