Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kosten noch moeite gespaard voor Olympische Spelen

Auteur: Mister Money Donderdag 14 augustus 2008
Er wordt flink wat geld uitgegeven om de Olympische Spelen van dit jaar tot een onvergetelijk succes te maken. De totale investering voor gastland China wordt geschat op ongeveer 27 miljard euro. Dit is een immens bedrag voor een land dat nog volop in ontwikkeling is. Vooral omdat het gaat om een sportevenement van slechts twee weken.

Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal, gaat het overgrote deel van de totale investering naar het verbeteren van de infrastructuur van China. Zo is er naar schatting ongeveer 180 miljard yuan (17 miljard euro) uitgegeven aan onder andere de bouw van een nieuwe terminal op het vliegveld van Peking en het aanleggen van wegen. Gegevens van het Beijing Olympic Research Center laten zien dat er door de Chinezen ongeveer 17 miljard yuan (1,6 miljard euro) aan sportfaciliteiten en stadions is uitgegeven. Er zijn door de Chinezen maar liefst twaalf nieuwe sportcomplexen uit de grond gestampt. Daarnaast werden nog eens elf 'venues' in de stad onderworpen aan een flinke verbouwing.

Sportcultuur
Volgens Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen is het maar de vraag of de investeringen zichzelf zullen terugverdienen. ďDe opbrengst lijkt op het oog in een economische groei-impuls te schuilen maar dat is toch in hoge mate schijn. De echte economische magie van Olympische Spelen schuilt in de functie van aanjager van investeringen in infrastructuur en het creŽren van een brede sportcultuur.Ē Naast de sportcultuur is het ook van groot belang voor een land om de Spelen te mogen organiseren. Landen die de Spelen willen organiseren moeten zich massaal achter de organisatie scharen. Het IOC onderzoekt vervolgens of dit daadwerkelijk het geval is. Daarnaast moet sport in een zekere Olympische breedte beoefend worden. Nederland dient zich meer als sportland te ontwikkelen om kans te maken de Spelen van 2028 te mogen organiseren.

Invloed
Volgens Sterken is in alle ontwikkelde economieŽn de vraag naar vrije tijd gestegen en is sportbeoefening steeds beter mogelijk gemaakt. "Sportsuccessen hebben op hun beurt weer invloed op de omvang van de sportbeoefening en in een enkel geval zelfs tijdelijk op de economische ontwikkeling via bijvoorbeeld een toename van het consumentenvertrouwen." Door de commercialisering van TV-rechten is de invloed van topsport op processen in de samenleving vele malen groter geworden.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet