Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kredietcrisis bevordert banksparen

Auteur: Mister Money Donderdag 1 april 2010
Banksparen zit in de lift als gevolg van de kredietcrisis. Dit alternatief voor hypotheek- en lijfrenteproducten voldoet aan de recente vraag van consumenten naar begrijpelijke financiŽle constructies en zekerheid. Dat leert een rondgang langs 22 aanbieders van bankspaarproducten, verricht door de website Geld.nl.

De meeste van deze 22 aanbieders constateren dat banksparen een gestage en stabiele groei doormaakt. Deze financieringsvorm biedt de mogelijkheid om fiscaalvriendelijk geld opzij te zetten waarmee na een bepaalde periode voorzien wordt in een pensioenaanvulling of de hypotheekafbetaling. Ruim twee jaar geleden werd banksparen geÔntroduceerd en inmiddels weten steeds meer mensen van het bestaan en de voordelen. Volgens de aanbieders komt dat vooral door de relatief lage kosten, de eenvoud, de transparantie en positieve publicaties betreffende banksparen. Dergelijke eigenschappen sluiten aan op de Ďhang naar meer zekerheidí, zoals Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop het omschrijft. Ofwel: Ďde consument is momenteel risico avers en wil het product begrijpen dat hij kooptí, aldus Monique Bouma van Direktbank.

Banksparen kent verschillende varianten. Zo kan er gespaard worden op een speciale geblokkeerde rekening waarover rente verkregen wordt. Het uiteindelijke bedrag wordt na een bepaalde periode uitgekeerd als pensioenaanvulling of hypotheekafbetaling. In het eerste geval betaal je op dat moment pas belasting en bovendien minder dan bij Ďgewooní spaargeld. In het tweede geval komt de rente exact overeen met de hypotheekrente. Het bedrag kan echter ook belegd worden, met kans op een hoger rendement. Deze variant brengt wel een aantal onzekerheden met zich mee: zo is het rendement niet gegarandeerd. Deze vorm van banksparen is echter, gezien de vraag naar zekerheid bij consumenten, minder in trek, zo blijkt uit de reacties van aanbieders. Daarbij wordt banksparen voor een hypotheek door meer aanbieders verstrekt dan voor het pensioen.

Ontwikkelingen als de kredietcrisis, het huidige beursklimaat en woekerpolisaffaire liggen onmiskenbaar aan de populariteit van banksparen ten grondslag. Volgens de aanbieders boeten vooral zogeheten substituut-producten, zoals lijfrenteverzekeringen en spaar-, beleggings- en hybride hypotheken, in ten koste van die populariteit.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet