Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kredietcrisis en gevolgen

Auteur: Mister Money Vrijdag 18 juli 2008
Iets meer dan een jaar geleden maakte Nederland kennis met de kredietcrisis. Waar de term in eerste instantie de Amerikaanse markt liet trillen op haar grondvesten waaide de crisis langzaam over naar Europa. Toch was er in het begin nog geen sprake van paniek, er werd eerder over een storm in een glas water gesproken. Inmiddels weten wij beter en blijkt ook de ďgewone manĒ de crisis in zijn portemonnee te voelen.

In het begin werd de kredietcrisis nog vaak aangeduid met de term hypotheekcrisis. Amerikaanse kredietverstrekkers hadden zich in de problemen gewerkt door massaal leningen te verstrekken aan mensen die de financiŽle lasten niet konden dragen. Een stijgende hypotheekrente zorgde ervoor dat steeds meer mensen hun woning noodgedwongen te koop moesten zetten. Dit massaal te koop zetten had als gevolg dat de huizenmarkt een daling liet zien.

De problematiek breidde zich in rap tempo uit tot de gehele financiŽle sector en de term kredietcrisis werd geboren. In september 2007 liet de Nederlandsche Bank weten zich zorgen te maken over het negatieve klimaat in de Verenigde Staten. Zij vreesde dat de negatieve tendens naar Europa over zou kunnen waaien. In januari dit jaar moet AEX voor het eerst echt grote verliezen incasseren.

Pensioen
Ruim een half jaar later ziet het beleggingslandschap er nog steeds verdord uit. Pensioenfondsen hebben het eerste halfjaar grote verliezen geleden op de beurs. Zo verloor het fonds voor ambtenaren en leraren (ABP) 5,1 procent op zijn beleggingen. ďOok pensioenfonds ABP is niet immuun voor de gevolgen van de kredietcrisis. Dat de schade is meegevallen, dit hebben wij vooral te danken aan het feit dat wij in de afgelopen jaren fors meer zijn gaan beleggen in zogenaamde alternatieve beleggingenĒ, zo laat bestuursvoorzitter Elco Brinkman weten. ABP leed het afgelopen halfjaar grote verliezen op haar beleggingen in Amerika. Ondanks dat het verlies volgens Brinkman mee lijkt te vallen komt de inflatiecorrectie van het ambtenarenpensioen in gevaar. Eind oktober beslist ABP over de verhoging (indexatie) van de pensioenen. Het pensioenfonds Zorg en Welzijn slaagde er in het tweede kwartaal wel in om een positief rendement te halen.

Verzekeringen
Niet alleen de pensioenfondsen hebben last van het negatieve beursklimaat, ook diverse verzekeringsinstellingen leden verliezen op de beurs. Zorgverzekeraars beleggen een deel van hun vermogen op de financiŽle markten. Gezamenlijk leden de zorgverzekeraars in de eerste drie maanden een verlies van 96 miljoen euro. Het merendeel (78 miljoen) is afkomstig van beleggingen. De crisis heeft ervoor gezorgd dat hun posities zijn verslechterd. Volgens de cijfers van de centrale bank hebben de zorgverzekeraars nog adequate reserves tegen verliezen.

Inflatie en recessie
Naast het kredietcrisisspook kennen de beurzen nog meer problemen. De inflatie loopt alsmaar op. Momenteel ligt het inflatiecijfer op 4 procent, dit is twee keer zo hoog als de doelstelling van de Europese Centrale Bank. Gelukkig is er ook nog iets positiefs te melden. Nederland blijft met een inflatie van 2,6 procent ver achter het Europees gemiddelde. De angst voor een recessie is de laatste maanden toegenomen. Het woord recessie betekent kort door de bocht een achteruitgang van de economie, het is het tegenovergestelde van economische groei. De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2008 slechts met 0,2 procent gegroeid. Het CBS meldt bovendien dat zowel consumenten als producenten aanmerkelijk minder vertrouwen in de economie hebben dan een half jaar geleden.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet