Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kredietcrisis en je pensioen

Auteur: Mister Money Dinsdag 10 februari 2009
Gemiddeld beleggen pensioenfondsen zo’n 40 procent van hun vermogen in aandelen. Tegenvallende resultaten op de beurs hebben ertoe geleid dat de pensioenfondsen hun vermogen fors hebben zien dalen. Het geslonken vermogen heeft ook gevolgen voor de ‘gewone man’.

Pensioenfondsen beleggen om hun vermogen te vergroten. In 2008 gebeurde echter het tegenovergestelde. De kredietcrisis heeft ook voor de Nederlandse pensioenfondsen grote nadelige gevolgen. Zij zagen een groot deel van hun vermogen verdwijnen op de beurs. Hierdoor is de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen gedaald. Een lagere dekkingsgraad heeft ook gevolgen voor de pensioenspaarder.

Wat is een dekkingsgraad?
De dekkingsgraad is de indicator voor de vermogenspositie van een pensioenfonds. Een dekkingsgraad van 100% betekent dat een pensioenfonds over voldoende vermogen beschikt om zijn verplichtingen na te komen. De overheid wil dat pensioenfondsen extra geld in kas hebben en eist een dekkingsgraad van 105%.

Wat voor gevolgen heeft de kredietcrisis voor mijn pensioen?
De kredietcrisis heeft ervoor gezorgd dat veel pensioenfondsen momenteel een dekkingsgraad hebben beneden de 100%. Hierdoor kunnen een aantal pensioenfondsen dit jaar de pensioenen niet indexeren. Het niet indexeren van je pensioen betekent dat je pensioenuitkering niet verhoogd wordt. Daarnaast hebben een aantal fondsen besloten om hun premie dit jaar te verhogen.

Komt mijn pensioenfonds er weer bovenop?
De overheid wil dat de pensioenfondsen met een plan komen om de dekkingsgraad binnen 3 jaar weer naar de 105% te trekken. Het pensioenfonds moet in overleg met De Nederlandsche Bank (DNB) een herstelplan maken. Een fonds kan verschillende maatregelingen nemen om het vermogen weer aan te vullen. Zo kan er gekozen worden voor het niet indexeren van de pensioenen, een premie verhoging of het versoberen van de pensioenafspraken.

Kan mijn pensioenfonds failliet gaan?
Nee, pensioenfondsen kunnen niet failliet gaan. Een pensioenfonds werkt anders dan een bank of verzekeraar. Zij kunnen in de problemen raken als mensen massaal hun geld weghalen. Bij pensioenfondsen kan dit niet gebeuren omdat mensen hun geld niet uit het fonds kunnen halen.

Waar kan ik zien hoe mijn pensioenfonds ervoor staat?
Dit kan je zien op de website van het pensioenfonds zelf. De dekkingsgraad is terug te vinden in het informatiebericht dat halfjaarlijks of per kwartaal gepubliceerd wordt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet