Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kredietcrisis: hoe is het zo gekomen?

Auteur: Ivo van Vugt (Advies v. Vugt) Donderdag 25 februari 2009
In Amerika was er jarenlang géén controle over de vrije marktwerking op de financiële markten. Dit resulteerde in het verstrekken van zeer onverantwoorde leningen en hypotheken om ‘The American way of life’ glans te geven. Er zal en moest geconsumeerd worden en de Amerikaan hapte gretig toe.

Er is dus al jaren sprake van overmatige kredietverlening in de VS. Er werden zelfs hypotheken verstrekt zonder dat er sprake was van inkomen. Er was sprake van pure speculatie op waardevermeerdering van het onderpand. Deze hypotheken werden ninja-leningen (no income, no job, no asset) genoemd.

Hypotheken (en overige leningen) werden in partjes gesneden en verkocht. Een hypotheek van 120.000 dollar werd in bijvoorbeeld drie stukken verdeeld: 80.000 dollar die zeker kon worden terugverdiend, 20.000 dollar die waarschijnlijk kon worden terugverdiend bij gedwongen verkoop en nog eens 20.000 dollar die vrijwel niet kon worden terugverdiend tenzij de woning in waarde was gestegen. De eerste partjes werden voor veel geld doorverkocht, het tweede deel bracht al iets minder op. Het laatste partje raakten kredietverstrekkers niet kwijt. Hier werden de grote risico’s genomen.

Toen de economie in de VS wat minder werd door de zwakke dollar, inflatie en de vermoeiende oorlog in Irak, zakten de huizenprijzen en konden mensen niet meer aan hun verplichtingen voldoen. Banken kregen hun geld niet meer terug en bleven met de risico’s zitten. Omdat al het geld was uitgeleend kon het verlies van de verkoop van de woning niet verrekend worden en doken banken, met name zakenbanken, diep in de rode cijfers. Het geld is gewoonweg op.

De problemen zijn vergroot door zakkenvullers en speculanten. Deze hebben een flinke vinger in de pap bij het verergeren van de crisis, maar zijn uiteindelijk niet de oorzaak. De crisis is ook ontstaan uit hebzucht bij de consument, aangezwengeld door de commercie. Een crisis die niet beteugeld kon worden omdat er vrijwel géén toezicht was. Het geheel blijkt een heel instabiel financieel systeem.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet