Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

De kredietcrisis voorbij?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 30 juli 2009
Na heftige tijden is de wereld economisch in wat rustiger vaarwater terechtgekomen. Naast berichten over bedrijven die in moeilijkheden verkeren is er ook nieuws over cijfers die beter zijn dan verwacht, en voorzichtig optimistische beursgeluiden. Is de kredietcrisis voorbij?

Dat is in onze ogen iets dat je niet zomaar kunt stellen. De eerste vraag is waar we het over hebben: over de zuivere kredietcrisis of over de wereldwijde economische malaise die daarvan het gevolg is? Qua kredietcrisis hebben we het over de megaproblemen van de banken. Ze begonnen in de Verenigde Staten en verspreidden zich als een olievlek omdat de financiŽle wereld nu eenmaal geen landsgrenzen kent. Heel veel banken hadden staatssteun nodig om niet om te vallen en lijden onder het gebrek aan vertrouwen dat onderling heerst. Dat laatste is nog lang niet over, de geldstromen komen nog steeds niet goed op gang.

Bovendien kan er gerust nog een golf van kredietproblemen aankomen. De eerste golf bevatte enorme bedragen aan probleemhypotheken, die niet alleen de verstrekkende banken in de problemen brachten. Door het ingewikkelde systeem van doorverkopen van hypotheken hebben de betalingsproblemen van Amerikanen met veel te hoge hypotheken wereldwijd erg veel ellende veroorzaakt bij banken en beleggers. De volgende golf gevuld zijn met creditcardschulden die niet terugbetaald kunnen worden. Met name in Amerika wordt erg sterk Ďop de pofí geleefd en wordt de creditcard voor van alles en nog wat getrokken. Het geld dat daarmee uitgegeven wordt hebben veel mensen niet op hun rekening staan, waardoor de openstaande saldi snel oplopen.

De economische crisis lijkt zijn hoogtepunt echt nog niet bereikt te hebben. Veel bedrijven met problemen zijn nog keihard aan het vechten om te overleven. De kredietkraan van de banken is echter nog erg strak aangedraaid, waardoor er niet veel ruimte is om te wachten op betere tijden. Er zullen ongetwijfeld nog vele faillissementen of in ieder geval grote ontslagrondes volgen. Met alle gevolgen van dien: mensen die ontslagen zijn hebben een flinke inkomensterugval, gaan minder uitgeven, waardoor weer nieuwe bedrijven in de problemen komen. Bovendien kunnen werklozen het vaak niet heel lang uitzingen met hun hypotheeklasten en overige betalingsverplichtingen. Gedwongen verkopen en restschulden zijn dan het gevolg.

Hoe lang de crisis nog gaat duren? Daar is natuurlijk eigenlijk geen zinnig woord over te zeggen. Wij wagen ons daar dan ook niet aan. Specialisten die dat wel doen houden zich ook op de vlakte, spreken van periodes van zomaar 10 jaar voordat de economie weer hersteld is tot het oude niveau. Bovendien is de vraag op welk moment je kunt zeggen dat de crisis voorbij is. Als de beurskoersen weer op het oude peil zijn? Als de huizenmarkt weer normaal functioneert? Als de werkloosheid beneden een bepaald percentage komt? Als het consumentenvertrouwen terug is? Als het aantal faillissementen beneden een bepaalde grens ligt? Wie het weet mag het zeggen!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet