Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Kredieten oversluiten of niet?

Auteur: Mister Money dinsdag 13 april 2010
De redactie van MisterMoney krijgt vaak vragen binnen of het de moeite waard is om een of meerdere kredieten over te sluiten naar één ander krediet. De rente is uiteraard het meest bepalend, maar er zijn meer gegevens die vooraf tegen elkaar afgewogen moeten worden. Hieronder enkele tips, welke een juiste afweging gemakkelijker moet maken.

Rente
Een lage rente is niet altijd doorslaggevend om over te gaan tot een oversluiting. De lage rente kan tijdelijk zijn, omdat het een actie betreft, of slechts één jaar vast staan en vervolgens variabel zijn. Ook kan een rente bij partij x verschillen van partij y, omdat bij overlijden de restschuld wordt kwijtgescholden, of omdat de geldverstrekker het risico van wanbetaling anders inschat.

Verzekeringen
In het verleden (en nu nog) werden vaak verzekeringen gesloten (of zelfs meegefinancierd) om betalingsproblemen bij overlijden, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid af te dekken. Je moet je de vraag stellen of deze verzekeringen überhaupt wel nodig zijn. Wanneer je deze vraag met ‘ja’ beantwoordt, dan dienen de voorwaarden en kosten van deze verzekeringen goed bekeken te worden! Deze blijken kunnen vaak duur of een wassen neus zijn.

Aflossen
Er kan in principe op twee manieren worden afgelost: tussentijds of eenmalig achteraf.
Tussentijds: Er wordt iedere maand afgelost op de schuld. Het rentebestanddeel zal mettertijd dalen. Bij een doorlopend krediet kan ook tussentijds extra worden afgelost.
Eenmalig achteraf: Naast de lening wordt een potje opgebouwd om te zijner tijd ineens af te lossen. Dit laatste heeft vaak tot problemen geleid voor klanten bij ‘De Slechte Bank’. De aflossing werd bijvoorbeeld meegefinancierd en/of de resultaten van de vermogensopbouw vielen tegen.

Geen succes
Oversluiten is moeilijker dan voorheen door verscherpte acceptatiecriteria. Dit is het gevolg van de crisis, de DSB-affaire en nieuwe wetgeving. Wanneer er sprake is van een negatieve BKR-notering, zal een oversluiting vrijwel onmogelijk zijn.

Kosten
Advertenties doen anders vermoeden, maar een ‘oversluitservice’ is altijd gratis. Wel kan het zijn dat er administratie- of afsluitkosten zijn verbonden aan de nieuwe lening.
Bij een persoonlijke lening kan bij inlossing een boete verschuldigd zijn, omdat vooraf afspraken zijn gemaakt over de aflossing en de hoogte van de rente. Bij een doorlopend krediet is de rente variabel en daarom vaak kosteloos af te lossen.

Tip
Als je van plan bent om echt af te lossen, kan het zinvol zijn om kredieten over te zetten naar een persoonlijke lening. Zo weet je vooraf hoe lang het duurt voor de lening is ingelost, tegen een lagere rente en kun je niet in de verleiding komen om geld op te nemen. Vergeet niet de oude (ingeloste) kredieten door te laten halen bij het BKR in Tiel.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
Financiële opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek