Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Laat geen geld op de plank liggen!

Auteur: Annette Zeelenberg (ATZ Tekst) Woensdag 20 februari 2008
Er zijn in Nederland tal van tegemoetkomingen van de overheid. Maar uit onderzoek blijkt steeds weer dat veel mensen deze toeslagen niet benutten. Zonde, want daarmee loop je vele euro’s mis. Zorg dus dat je krijgt waar je recht op hebt!

Het blijken vooral de huurtoeslag en de zorgtoeslag te zijn die veel Nederlanders op de plank laten liggen. De zorgtoeslag werd in 2006 door 40 procent van de middeninkomens niet aangevraagd, terwijl ze er wel recht op hadden. En de huurtoeslag werd in dat jaar niet benut door 27 procent van de huurders die ervoor in aanmerking kwamen.

Toeslagen voor ouders
Ook de kindertoeslag die per 1 januari 2008 is ingevoerd, is nog niet door iedereen ontdekt. Uit onderzoek van bureau Trendbox blijkt dat begin 2008 één op de drie ouders met minderjarige kinderen de kindertoeslag niet kent. Deze toeslag bedraagt maximaal bijna 1000 euro per jaar.

Niet op basis van salaris!
Een deel van de mensen die de toeslagen laten liggen, gaan er vanuit dat ze er geen recht op hebben door een te hoog inkomen. Het NIBUD denkt dat sommigen in deze groep niet weten dat de toeslagen worden bepaald door het verzamelinkomen. Dit is het bruto inkomen min alle aftrekposten, als hypotheekrente, lijfrentes en buitengewone uitgaven. Dat eindbedrag valt lager uit dan het brutosalaris.

Alsnog aanvragen
Heb je de zorg- of huurtoeslag vorig jaar niet aangevraagd, maar denk je er wel recht op te hebben? Dan kun je de toeslag over 2007 nog tot 1 april 2008 aanvragen. Dat kan op www.toeslagen.nl Wellicht is je inkomen vorig jaar lager uitgevallen dan je vooraf had opgegeven bij de Belastingdienst. Ook in dat geval is het de moeite om de toeslagen alsnog aan te vragen.

Subsidies voor lagere inkomens
Naast alle toeslagen zijn er voor gezinnen met een laag inkomen, nog tal van speciale subsidies van de gemeente. Bijvoorbeeld een tegemoetkoming in de schoolkosten of een bijdrage voor het lidmaatschap van een sportclub. Ook is soms mogelijk om een (gedeeltelijke) ontheffing te krijgen voor gemeentelijke belastingen, zoals het rioolrecht of waterschapsbelasting. Kijk eens op www.grijpjekansen.nl of www.nibud.nl. Op deze websites kun je precies of er regelingen zijn waar je voor in aanmerking komt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
Officiële vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken