Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Laat je niet opjutten

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 2 april 2009
De mens laat zich opvallend makkelijk opjutten. Een opmerking van deze of gene heeft vaak grote gevolgen voor ons gevoel en zelfs voor ons handelen. Dat geldt op allerlei gebieden, ůůk als het gaat om financiŽn. Een opmerking van de buurman over zijn veel hogere spaarrente laat ons zoeken naar een betere spaarrekening. Als de andere buurman vervolgens begint over het risico van buitenlandse banken slaan we weer een andere weg in. Overbuurman glimt van trots bij zijn nieuwe auto en geeft je het gevoel dat de jouwe eigenlijk niet meer kan. Het kan zomaar veroorzaken dat jij ook vindt dat jouw auto aan vervanging toe is. Je hebt het geld er niet voor Ė maar dat kun je natuurlijk lenen. Zomaar even wat voorbeeldjes.

De mensen om je heen hebben in bovengenoemde voorbeelden niet eens de bedoeling om iets bij je te bereiken. Dat ligt anders bij verkopers van financiŽle producten. Die weten precies wat voor soort dingen ze moeten zeggen om jou over te halen tot het plaatsen van je handtekening. Jij hebt niet door dat het verkooppraat is: je hebt je laten opjutten. Verkooptrainingen noemen het Ďblootleggen van latente behoeftesí. De verkoper hoeft zich dus niet schuldig te voelen: je wilde het eigenlijk allang, maar dat wist je alleen nog niet. En hij heeft jou dus een dienst bewezen door de behoefte naar boven te halen.

Waarom laten we ons zo manipuleren? Het makkelijkste is het bij mensen die zich onzeker voelen. En bij degenen die niet beter weten. Het wordt dus moeilijker om jou te manipuleren als je sterker in je financiŽle schoenen staat en meer kennis hebt van geldzaken.

Dan bedenk je dat je beter kunt sparen voordat je een andere auto koopt. Zolang de oude het nog gewoon doet tenminste. Dat je dus met dat sparen moet beginnen voordat jouw huidige auto grote gebreken gaat vertonen. Het liefst direct nadat je Ďm hebt aangeschaft, het zijn gewoon maandlasten die horen bij het bezit van een auto.

Dan sluit je niet zomaar een verzekering af omdat de verkoper je een onzeker gevoel heeft aangepraat. Je voelt je niet graag onzeker, dus sluit je graag een verzekering af om dat gevoel weg te nemen. Een verzekering die je misschien helemaal niet nodig hebt. Of die veel te veel kost.

Wil je niet opgejut worden op financieel gebied? Zorg er dan voor dat je weet waar het over gaat. Zet nooit meteen je handtekening op gevoel, denk eerst eens rustig na over het aanbod. Lees over het producten en de aanbieder ervan. Vergelijk de offerte met aanbiedingen van anderen. En vraag je bovenal af of het wel nodig is!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet