Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Laat uw pensioengelden niet liggen!

Auteur: Anneke Ranzato donderdag 2 januari 2014
Wie de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, krijgt als het even meezit AOW en pensioen. AOW is een uitkering van de overheid, daar kun je weinig aan mislopen. Behalve als je een aantal van jouw levensjaren tussen 15 en je pensioengerechtigde leeftijd niet in Nederland hebt gewoond. Als je in die periode jouw AOW premie niet vrijwillig hebt doorbetaald, krijg je geen volledige uitkering.

Voor pensioen is dat een ander verhaal. Heb je in jouw hele leven één werkgever gehad, dan is jouw pensioensituatie ongetwijfeld heel duidelijk. Ben je echter regelmatig van baan gewisseld, dan heb je wellicht pensioen op gebouwd in verschillende potjes. De vraag is of je wel op de hoogte bent van alle pensioenpotjes die op jou liggen te wachten. Want ze komen niet automatisch naar je toe, je moet ze zelf “ophalen”. Er schijnen in Nederland miljoenen euro’s bij pensioenfondsen te liggen die nooit zijn opgehaald. Prettig voor die fondsen, maar de gelden zijn natuurlijk bestemd voor de betreffende pensioengerechtigden.

Het kan dan ook heel zinvol zijn eens na te gaan of je niet nog ergens een vergeten pensioen hebt liggen. Dit doe je door jouw arbeidsverleden op een rij te zetten en vervolgens te achterhalen of je bij de verschillende werkgevers al dan niet pensioen hebt opgebouwd. Sommige werkgevers bieden de gelegenheid niet, en soms kiest een werknemer er zelf voor om niet deel te nemen aan een pensioenregeling.

Dan neem je contact op met de betreffende pensioenfondsen of –verzekeraars, en wie weet ontdek je onvermoede geldpotjes. Dat klinkt gemakkelijker dan het is. Als alle werkgevers en pensioenfondsen nog zouden bestaan en dezelfde naam zouden hebben, dan viel het nog wel mee. Maar in de praktijk verdwijnen bedrijven of gaan ze op in andere.

Een aantal instanties kunnen wellicht helpen bij deze zoektocht. Allereerst houdt De Nederlandsche Bank een register bij van pensioenfondsen. Ook oude pensioenfondsen kun je hier terugvinden, met daarbij tot welke organisatie ze nu behoren. De Vereniging van Bedrijfspensioenfondsen heeft een Helpdesk Vergeten Pensioenen. Loopt een pensioen bij een verzekeraar, dan kan het Verbond van Verzekeraars misschien helpen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Eerder met pensioen, kan dat nog wel?
Wat is pensioen?
Samenwonen? Regel ook de toekomst!
Pensioensysteem: de pensioenregelingen
Pensioentekort- Wat is dat?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet