Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Lange rentevastperiode anders bekeken

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Woensdag 28 september 2005
De hypotheekrente staat (historisch) laag. Dit heeft te maken met de kwakkelende economie. Zolang de economie niet aantrekt, is de verwachting, dat de hypotheekrente geen gekke sprongen maken.

Mensen met een eigen woning en mensen die een eerste woning kopen, krijgen te maken met de hypotheekrente. De hoogte hiervan is naast het economisch klimaat, mede afhankelijk de geldvertrekker, het type hypotheek, de waarde van de woning in verhouding tot de schuld en de gekozen rente-vastperiode.

Het is min of meer regel, dat het rentepercentage hoger is naarmate de rentevastperiode langer is. Er wordt immers zekerheid 'ingekocht'.

Voor de Eigen Woning bezitter
Als bezitter van een eigen huis is het verstandig regelmatig de rente-situatie te bekijken. Zo kan het risico van eventuele toekomstige rentestijging goed in de gaten worden houden. De actuele rente is daarbij onmisbaar.

Hoewel het niet mogelijk is om toekomstige economische ontwikkelingen met zekerheid vast te stellen, kan het toch aantrekkelijk zijn om een bestaande hypotheek over te sluiten en de rente voor een langere periode vast te zetten om zo van de lage rentestand te profiteren. Er is dan de garantie, dat een eigen-huis bezitter een langdurige vaste en lagere maandlast heeft. Daarnaast kunnen zo ook eventuele geldzorgen voorkomen worden, indien de rente op einde van de rentevastperiode hoog staat.

Of een oversluiting aantrekkelijk is afhankelijk van diverse factoren. Er zijn diverse kosten mee gemoeid en het (bestaande) aflossingssysteem zal herzien moeten/kunnen worden.

Voor de geldverstrekker
Een lange rentevastperiode kan ook zeer aantrekkelijk zijn voor een geldverstrekker. Het vormt doorgaans een langdurige vorm van inkomsten. De kans dat bij een lage lange rentevastperiode naar een andere geldverstrekker wordt overgestapt is klein. Voortijdige aflossing door bijvoorbeeld verhuizing is een van de grotere risico's om de klant te verliezen.

Er volgt dus automatisch een langdurige relatie tussen de geldverstekker en cliŽnt. Dit dient een cliŽnt wel te bevallen. Een laagste rente hoeft derhalve ook niet altijd de beste rente te zijn.

De keuze van een rentevastperiode en/of oversluiting is afhankelijk van persoonlijke situaties en wensen. Laat u zich goed voorlichten door een adviseur.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Loyaliteit geeft soms nog steeds nadeel
Kies uw rentevastperiode

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet