Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Langlopende hypotheekrente flink gedaald

Auteur: Mister Money donderdag 25 maart 2010
Hypotheken met een rentevaste periode van tien jaar kenden renteverlagingen tot maar liefst 0,75% over het afgelopen half jaar. Dat betekent een relatieve daling van 13%. De grootste verlaging bij hypotheken met een rentevaste periode van twintig jaar bedroeg in die periode 0,7%. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële website Geld.nl onder tien spelers op de hypotheekmarkt.

Geld.nl vergeleek het verloop van de hypotheekrente voor tien en twintig jaar vast van een aflossingsvrije hypotheek met NHG. Daarbij is de rentestand van maart 2010 vergeleken met die van september 2009.

Concurrentie
De renteverlagingen zijn volgens Hendrik Jan Luikinga van Delta Lloyd onder andere het gevolg van een toenemende concurrentie op de Nederlandse markt. “Niet alleen is het aantal spelers op de Nederlandse markt afgenomen, maar ook de omvang van de markt.” Kortom: minder aanbieders, maar een scherpere concurrentie in het voordeel van de consument. Andere redenen voor de renteverlagingen zijn volgens Luikinga dat de kapitaalmarkten beter zijn gaan functioneren en dat de kapitaalmarktrente iets is gedaald. Volgens Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop zijn de rentedalingen bovendien het gevolg van een verlaagde risico-opslag, die banken rekenen bovenop de marktrente.

Hypotheken met een rentevaste periode van tien jaar kenden een gemiddelde rentedaling van 0,5%. Een aflossingsvrije hypothecaire lening met een rentevaste periode van twintig jaar werd gemiddeld 0,45% voordeliger. Volgens Monique Vernooij van Geld.nl lijkt een renteverlaging als deze op het eerste gezicht misschien niet spectaculair, maar kan het de consument op jaarbasis toch een flink bedrag besparen. “Sluit u bijvoorbeeld een hypotheek van 250.000 euro, dan levert een rentedaling van 5,5% naar 5% op jaarbasis bruto toch 1.250 euro voordeel op.”

De grootste relatieve daling van de variabele hypotheekrente bedroeg 10%, wat neerkomt op een afname van 0,35%. De variabele rente is grotendeels afhankelijk van het euribortarief, dat het laatste half jaar een lichte daling liet zien.

Stijging
Wie van plan is dit jaar nog een hypotheek af te sluiten, doet er verstandig aan dit snel te doen. De verwachting van experts is namelijk dat de hypotheekrente in de tweede helft van 2010 weer zal gaan stijgen. Hagedoorn bevestigt dit: “Centrale banken zullen de rente gaan verhogen om inflatie te beteugelen. Bovendien zal het herstel van de Europese economie doorzetten, met een toenemende vraag naar geld tot gevolg.”

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet